Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Házi őrizetbe került Prataszevics és barátnője Belaruszban


Raman Prataszevics és barátnője, Szofija Szapega
Raman Prataszevics és barátnője, Szofija Szapega

Házi őrizetbe helyezték a belarusz hatóságok a Ryanair járatáról előző hónapban leszedett, azóta letartóztatásban lévő ellenzéki újságírót, Raman Prataszevicset, illetve barátnőjét, az orosz állampolgárságú Szofija Szapegát.

A férfi apja, Dzmitrij Prataszevics azt mondta pénteken a BBC brit műsorszolgáltatónak, hogy nem tudja, miért döntöttek a házi őrizet mellett, fiát szerinte „talán bevonhatták valamifajta politikai játszmába”.

„Az ügyvéd nem mond semmit, a hatóságok nem mondanak semmit” – panaszolta, azonban úgy vélekedett, hogy a lépés pozitív változást jelenthet fia és barátnője életkörülményeiben, de azt nem tudni, hogy mi fog történni ezután.

Szapega ügyvédje, Anton Gasinszkij azt közölte a Current Time-nak adott interjújában, hogy ügyfele június 24-én találkozhatott a szüleivel.

„Tegnap Szofija találkozhatott a szüleivel. Erre egy étteremben került sor, őrizet alatt, mivel a házi őrizet megköveteli a kísérők jelentlétét” – tudatta.

A jogász szerint az intézkedésnek elsősorban Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök májusi megbeszéléséhez lehet köze.

Továbbra is „túszok”

Sajtóhírek szerint a fiatalokat külön lakásban helyezték el a kelet-európai állam fővárosában.

Szapega nevelőapja, Szergej Dugyics korábban azt mondta a BBC-nek, hogy lánya egyedül van egy kis lakásban, Minszkben. „Sokkos állapotban vagyunk” – fogalmazott.

Szvjatlana Cihanouszkaja belarusz ellenzéki vezető üdvözölte a hírt, de hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti az ügy végét. Mint rámutatott, a házi őrizet közel sem egyenlő a szabadsággal, az érintettek továbbra is vád alatt állnak, minden lépésüket figyelik.

Bár Prataszevics korábban azt közölte, hogy jó egészségnek örvend, nem bántotta senki, és önként működik együtt a hatóságokkal, kijelentéseinek hitelességét sokan kétségbe vonták, családja és az ellenzék szerint kényszer hatására tett „vallomást bűneiről”.

Az ellenzéki NEXTA Telegram-portál volt főszerkesztője ellen lázadások szervezése címén emeltek vádat, amely tényállás tizenöt év börtönbüntetéssel sújtható.

Feszült helyzet

Nagy nemzetközi felzúdulást váltott ki a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó május 23-i járatának földre kényszerítése Minszkben. A hatóságok bombafenyegetéssel indokolták a lépést. A repülőtéren őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevics belarusz ellenzéki újságíró-aktivistát és orosz barátnőjét.

Belaruszban a tavaly augusztusi, sokak szerint elcsalt elnökválasztást követően hónapokon át tömegdemonstrációkon követelték az emberek az országot 1994 óta vaskézzel vezető elnök, Aljakszandr Lukasenka távozását. A rendőrség keményen fellépett a tüntetők ellen, csaknem harmincezer embert őrizetbe vettek, többen meghaltak, sokan még most is rács mögött vannak.

A nyugati világ nagy része nem hajlandó legitim elnökként elismerni Lukasenkát. A 66 éves vezetővel és több magas rangú illetékessel szemben szankciókat vezettek be, és ezeket a Ryanair-incidens óta újabb büntetőintézkedések követték. Az Európai Unió például megtiltotta a belarusz légitársaságok számára a közösség légterének és repülőtereinek használatát, illetve felszólította az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét.

"Rosszkor volt rossz helyen"?: a lány, akit a belarusz aktivistával vettek őrizetbe
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:55 0:00
Készült a BBC tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG