Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új főbírón vitáznak Washingtonban


Joe Biden (balra) és Donald Trump vitája most az új főbíróról szól.
Joe Biden (balra) és Donald Trump vitája most az új főbíróról szól.

Megüresedett egy hely az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságában, ugyanis az egyik főbíró nemrég elhunyt. A kormányon lévő republikánusok szeretnének minél hamarabb egy új bírót beiktatni, de a demokraták szerint meg kellene várni a választások eredményét a jelöléssel.

Az Egyesült Államok elnöke 4-5 személyre szűkítette a potenciális jelöltjeinek a számát az ország legfelsőbb bíróságában megüresedett helyre. Donald Trump azt ígérte, hogy a hét második felében bejelenti, hogy kit jelöl a nemrég elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére.

Az elnöknek egy új főbíró jelölésével lehetősége nyílt arra, hogy a korábbi 5-4-es arányról, 6-3-ra javítsa a republikánus kötődésű bírák arányát a szervezetben. Az elnök döntését a szenátusnak egyszerű többséggel kell jóváhagynia. A szenátusnak jelenleg 53 republikánus és 47 demokrata tagja van (ebből kettő technikailag független, de együtt szavaznak a demokratákkal.)

Életre szól a poszt

Donald Trump azt ígérte, hogy női jelöltet fog állítani a női egyenjogúságért végzett munkájáról ismert, szeptember 18-án, 87 éves korában elhunyt Ruth Bader Ginsburg helyére. Az elnök azt mondta, hogy szeretné megvárni az új jelölt állításával kegyeleti okokból azt, amíg búcsút vesznek Ginsburgtól, viszont még a novemberi 3-i elnökválasztás előtt új taggal akarja felölteni a legfelsőbb bíróságot.

A legfelsőbb bíróság tagjainak kinevezése élethosszra szól, tehát amíg egy újabb főbíró meg nem hal, esetleg lemond vagy valamilyen törvénysértés miatt el nem távolítják, marad az új felállás.

Joe Biden ellenzi a jelölést

Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai legfelsőbb bíróság olyan politikailag is érzékeny témában rendelkezik fennhatósággal, mint az abortusz, polgári jogok, bevándorlás vagy a fegyverviselést korlátozó törvények.

A demokraták elnökjelöltje hatalommal való visszaélésnek nevezte Donald Trump tervét, hogy új főbírót iktasson be a választások előtt. Joe Biden arra szólította fel a szenátus republikánus tagjait, hogy várják meg az elnökválasztást az új bíró kinevezésével.

„Még ha Trump elnök most azonnal is jelöltet akar állítani, a szenátusnak meg kellene várnia, amíg az amerikai emberek megválasztják a következő elnöküket és a következő kongresszust” – mondta Biden, aki maga is 36 éven tagja volt a szenátusnak, mielőtt Barack Obama alelnöke lett.

„Ha Donald Trump nyeri a választást, akkor szenátus folytassa az ő jelöltjével, és döntsenek róla tisztességes módon. De ha én nyerem a választást, akkor vonják vissza Trump elnök jelöltjét” – tette hozzá a demokrata politikus.

A republikánus szenátorokon múlik

Mivel a demokratáknak nincs semmilyen gyakorlati eszközük arra, hogy megakadályozzák az új főbíró jelölését és megválasztását, abban bíznak, hogy pár mérsékeltebb republikánus szenátor az elnök jelöltje ellen szavaz majd.

Négy republikánus szenátornak kellene átszavaznia, ugyanis döntetlen esetén az alelnök dönthetne a jelöltről. Két republikánus szenátor is úgy nyilatkozott, hogy szerintük meg kéne várni az elnökválasztást a főbíró kinevezésével.

Azonban Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakcióvezetője, valamint a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, a szintén republikánus Lindsey Graham azt mondták, támogatják Donald Trumpot, és szorgalmazzák, hogy töltsék fel a legfelsőbb bíróságot egy republikánus főbíróval még a választások előtt.

Trump még át tudja vinni

Sok demokrata igazságtalannak érzi, hogy az a Mitch McConnell az üres szék mihamarabbi betöltésének egyik fő szószólója, aki 2016-ban azzal az indokkal tagadta meg Barack Obama akkori elnök jelöltjének szenátusi meghallgatását, hogy nem szeretne választási évben új főbírót kijelölni. Mitch McConnell szerint a mostani helyzet annyiban más, hogy ugyanaz a párt van kormányon, amelyiknek többsége van a szenátusban.

Igaz idő szűkében vannak a republikánusok, egy főbíró kinevezése jellemzően több mint két hónapig is el szokott tartani, a választások viszont november elején lesznek. De még ha Joe Biden meg is nyeri a választásokat, vagy ha a demokraták többségbe is kerülnek a szenátusban, már az sem feltétlenül gátolja meg Donald Trumpot, hogy beiktassa az új bírót a választások és az új kormány januári kormányra lépése közötti átmeneti időszakban.

XS
SM
MD
LG