Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Adria-kőolajvezeték lehet a megoldás, ha a Barátságon át elakadna a szállítás


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Davor Filipović horvát energiaügyi miniszter Zágrábban 2022. május 31-én
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Davor Filipović horvát energiaügyi miniszter Zágrábban 2022. május 31-én

Horvátországon keresztül is elegendő kőolaj érkezhet Magyarországra, miután a magyar külügyminiszter megállapodott a horvát energiaügyi miniszterrel az Adria-kőolajvezeték kapacitásbővítéséről. A részletekről, a tarifákról a Mol képviselői folytatják a tárgyalásokat Zágrábban.

Szijjártó Péter gyakorlatilag már alig néhány órával azután a horvát fővárosban tárgyalt, hogy Brüsszelben az uniós állam- és kormányfők megállapodásra jutottak az Oroszországot sújtó hatodik szankciócsomag legfontosabb kérdéseiben, így az orosz olaj unióba tartó exportjának betiltásában.

A megállapodás szerint az embargó azonnal vonatkozik az Oroszországból származó olajimport több mint kétharmadára, a csővezetéken szállított, vagyis a Barátság-kőolajvezetéken át érkező nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen Brüsszelben azt mondta: a Barátság-kőolajvezetéken Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria-olajvezeték kapacitásának növelésével. Ehhez szerinte mintegy 45-60 napra lehet szükség, és a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozásához.

Hozzátette: Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy átálljon a más forrásból származó olaj felhasználására.

Szijjártó Péter zágrábi bejelentésében úgy fogalmazott, hogy jelenleg a Barátság-kőolajvezetéken keresztül zajlik Magyarország kőolajellátása, de fel kell készülni arra is, hogy ezen az útvonalon a kőolajszállítás ellehetetlenül, hiszen a vezeték egy olyan ország területén halad át, mielőtt Magyarországra érkezik, amely jelenleg háborúban áll.

Alternatív szállítási útvonal csak délről, az Adria-kőolajvezetéken keresztül lehetséges, amely Horvátországon keresztül érkezik Magyarországra. Ennek a vezetéknek a bővítése kell ahhoz, hogy Magyarország és Szlovákia biztonságos kőolajellátása garantált legyen.

Mint Szijjártó Péter elmondta, abban állapodott Davor Filipović horvát energiaügyi miniszterrel, hogy Horvátország – Magyarországhoz hasonlóan – készen áll egy hosszú távú energiabiztonsági együttműködésre, arra, hogy kibővítsék az Adria-vezeték kapacitását, és megfelelő mennyiségű szállítási kapacitást biztosítsanak hosszú távon is Magyarország irányába. Az érintett vállalatok, magyar részről a Mol képviselői tárgyalnak a technikai részletekről, a kapacitásbővítésről és tarifájáról.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG