Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az afgán body builderek attól félnek, hogy a tálibok derékba törik a karrierjüket


Afgán testépítők a Mr. Afganisztán országos testépítőversenyen Kabulban 2012. május 9-én. A body building az ország egyik legnépszerűbb sportja, még az 1996–2001-es tálib rezsim alatt is engedélyezett volt
Afgán testépítők a Mr. Afganisztán országos testépítőversenyen Kabulban 2012. május 9-én. A body building az ország egyik legnépszerűbb sportja, még az 1996–2001-es tálib rezsim alatt is engedélyezett volt

Mohamad az elmúlt négy évben szinte naponta izzadt az edzőteremben abban a reményben, hogy profi testépítővé válik. De amióta a tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban, szertefoszlott az álma – mert a tálibok nem csak a nőket utasítgatják, őket is.

Bár a militáns csoport engedélyezte a sportot, a testépítőknek megparancsolta, hogy az edzések és versenyek alatt takarják el kigyúrt bicepszeiket, kockahasukat és izmos combjukat.

A sportolók és az edzőtermek tulajdonosai szerint a korlátozások megölik a sportágat, amely az izmok fejlődésének bemutatására összpontosít. A testépítőversenyeken világszerte napbarnított body builderek mutogatják formás testüket egy szál fecskében – mármint a férfiak; a táliboknál szóba sem jöhetnek a nők.

Mohamad felháborodott a tálib rendeleten, amely előírja a testépítők számára, hogy hasizmaikat és végtagjaikat még az edzőtermekben való edzés közben is laza ruházattal takarják el.

„Csak férfiak vannak ott, ahol edzünk – mondta Mohamad, aki a tálibok megtorlásától való félelmében nem árulta el a teljes nevét a Szabad Európa Azadi Rádiójának. – A tálib parancsnak nincs vallási indoka, de sok problémát okoz nekünk.”

A tálib rezsim 2001-es megbuktatása után a testépítés az egyik legnépszerűbb sportággá vált Afganisztánban. A háború sújtotta országban több mint ezer edzőterem jött létre, köztük több száz a fővárosban, Kabulban, ahol híres body builderekről készült hatalmas plakátok díszítették az utcákat.

Amikor a tálibok tavaly augusztusban visszaszerezték a hatalmat, sportolók és sportvezetők százai menekültek el hazájukból, köztük élvonalbeli férfi sportolók, valamint női futballisták, röplabdások és kosárlabdázók.

Félelmük oka a tálibok kilencvenes évekbeli uralma volt, amikor számos sportágat „emberi méltóság elleni” tevékenységnek tituláltak és betiltottak a zenével, a filmekkel és más szórakozási formákkal együtt.

Afganisztán: egy kisfiú feszíti az izmait egy regionális testépítőversenyen Kabulban 2012. április 30-án
Afganisztán: egy kisfiú feszíti az izmait egy regionális testépítőversenyen Kabulban 2012. április 30-án

Ezúttal a tálibok azt állították, hogy nem tiltanak be semmilyen sportot, amíg az megfelel az iszlám törvények fundamentalista értelmezésének. Azt azonban nem erősítették meg, hogy engedélyezik-e a nők számára a sportolást.

A testépítésre vonatkozó korlátozások vélhetően az elsők, amelyek egy szinte kizárólag férfiak által dominált sportágat érintenek.

„Nem bűncselekmény”

Az afgán testépítők féltik a sportág jövőjét. A versenyek szervezői elmondták, hogy egy nemrégiben Kabulban megrendezett nemzeti testépítőversenyt zárt ajtók mögött, korlátozott számú bíró és nézők nélkül tartottak, hogy elkerüljék a tálibok haragját.

Az afgán sportolók azt is mondják, hogy a militánsok korlátozásai megakadályozzák őket abban, hogy részt vegyenek a nemzetközi versenyeken, ahol a testépítők rövidnadrágban mutatják meg az izmaikat.

„Ebben a sportágban az izomnövekedést figyelni kell edzés közben – mondta Mehdi, egy egyetemet végzett és reménybeli testépítő az Azadi Rádiónak. – Ez azért fontos, hogy mérni lehessen a fejlődést.”

A tálibok nem válaszoltak az Azadi Rádió többszöri megkeresésére.

Az afgánok a közösségi médiában adtak hangot dühüknek a tálibok testépítésre vonatkozó korlátozásai miatt.

„A tálibok konfliktusban állnak mindennel, ami szép – tweetelte Szazzsad Nurisztani újságíró és fitneszedző június 9-én, miközben fotókat posztolt magáról edzés közben. – A testmozgás és a fitt test nem bűn.”

Az 1996–2001 közötti első tálib uralom időszakában a fundamentalisták tolerálták a testépítést, de megkövetelték a sportolóktól, hogy hosszúnadrágot viseljenek.

Megjelenési előírások

A tálibok testépítőkre vonatkozó korlátozása a militáns csoport legújabb kísérlete arra, hogy kontrollálják az afgán férfiak és nők nyilvános megjelenését.

Múlt hónapban kiadtak egy rendeletet, amely szerint minden nőnek el kell takarnia az arcát az Arab-öböl menti államokban elterjedt, mindent elfedő burka vagy nikáb viselésével.

Boldog békeidők: egy másik felvétel a 2015-ös Mr. Afganisztán testépítőversenyről
Boldog békeidők: egy másik felvétel a 2015-ös Mr. Afganisztán testépítőversenyről

A tálibok az erkölcsök előmozdításáért és a bűnmegelőzésért felelős minisztériuma később kiterjesztette a szabályokat a női televíziós műsorvezetőkre is, akiknek el kell takarniuk arcukat adás közben.

Eközben a tálib vallási rendőrség utasításokat adott ki, amelyek megtiltják a férfiaknak, hogy Afganisztán egyes részein leborotválják a szakállukat és levágják a hajukat. A harcosok azt is tanácsolták a férfiaknak, hogy ne viseljenek nyugati stílusú ruhát.

Szöveg: Szabad Európa, Azadi Rádió és Abubakar Siddique.
XS
SM
MD
LG