Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amazóniai tüzek, avagy az erdőirtás okai és következményei


Füst száll az égre az égő amazóniai esőerdőből. Apui, Brazília, 2021. szeptember 5.
Füst száll az égre az égő amazóniai esőerdőből. Apui, Brazília, 2021. szeptember 5.

Brazília tavaly azt ígérte, hogy 2030-ra leállítja az erdőirtást, ennek ellenére júniusban tizenöt éves csúcsot ért el az Amazonas esőerdeiben a tüzek száma. Az égetési szezon a múlt hónapban kezdődött, és továbbra is magas az erdőirtások aránya.

A dolgok ebben a hónapban még rosszabbra fordulhatnak, mivel Brazíliában hagyományosan augusztusban és szeptemberben tetőznek a tüzek. Íme néhány tényező, amely a világ legnagyobb esőerdejének pusztulását okozzák.

Mi okozza a tüzeket?

Az európai vagy az észak-amerikai erdőtüzekkel ellentétben természetes úton keletkezett tüzek nem fordulnak elő a nedves, trópusi amazóniai esőerdőkben. A gazdák vágják ki az erdőket és gyújtják fel a fákat, hogy megtisztítsák a földet, és néha ezek a tüzek kezelhetetlenné válnak.

Miért olyan károsak a brazíliai erdőtüzek az év e szakában?

Augusztus és szeptember a száraz évszak csúcspontja az Amazonas vidékén, ilyenkor nehezebb megfékezni a tüzet. Az októberi esős évszak beköszönte általában fokozatos javulást hoz.

Befolyással van a klímaváltozás az amazóniai esőerdő tüzeire?

Történelmileg az érintetlen esőerdők egész évben nedvesek maradnak és ellenállnak a tűznek. Az éghajlatváltozás azonban magasabb hőmérséklethez és szárazabb körülményekhez vezet, ami megnehezíti a tűz kordában tartását.

Súlyosabbak voltak a szokásosnál az elmúlt évek brazíliai tüzei?

Igen. A helyzet romlott 2019 óta, amikor a jobboldali elnök, Jair Bolsonaro hivatalba lépett, és nekilátott a környezetvédelem gyengítésének.

Kormánya csökkentette a környezetvédelmi ügynökségek költségvetését, korlátozta a bűnözés elleni hatáskörüket, és akadályokat emelt a környezetvédelmi bírságok megfizettetésének rendszere elé. Szakértők szerint Bolsonaro idején a gazdálkodókat és a földfoglalókat felbátorította, hogy büntetés nélkül pusztíthatják el az erdőt.

Bolsonaro azt vallja, hogy az Amazonas-vidék védett területeit meg kell nyitni a bányászat és a mezőgazdaság előtt a szegénység elleni küzdelem érdekében. Az amazóniai esőerdők védelmére meghirdetett, mérföldkőnek számító politikája, a katonaság bevetése az erdő őrzésére nem csökkentette a pusztítást.

Mennyivel nőtt az erdőpusztítás 2019 óta?

A kormány éves jelentése szerint 2020 augusztusa és 2021 júliusa között 22 százalékkal ugrott meg az erdőirtás Brazília amazóniai esőerdeiben, és elérte a 2006 óta legmagasabb szintet. Nagyjából 13.235 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki.

A korábbi kormányok jelentősen visszafogták az erdőirtást a hatékonyabb bűnüldözés, a műholdas megfigyelés és az olyan politikák révén, mint például a szójatermelés betiltása az Amazonas vidékén. A probléma a kétezres évek elején tetőzött.

De a haladás nagy része időközben fordított irányt vett. Tavaly Brazíliában több mint 75.000 tüzet számoltak össze az amazóniai esőerdőkben. 2020-ban 103.000 tűzeset történt, 51 százalékkal több, mint 2018-ban, egy évvel Bolsonaro hivatalba lépése előtt.

Bolsonaro a kormányzati adatok ellenére többször is tagadta, hogy elnöksége alatt nőtt volna a tűzesetek száma.

Másmilyen lesz az idei tűzszezon?

Brazíliában októberben elnökválasztást tartanak. A szakértők arra számítanak, hogy a voksolás előtt az erdőpusztítás növekedni fog, akárcsak az előző négy választás előtt, amikor a szavazatokért udvaroló kormánytisztviselők enyhítettek a környezetvédelmi szabályok betartásának ellenőrzésén.

A közvélemény-kutatók szerint a környezeti bűnözés elleni keményebb álláspontjáról ismert egykori baloldali elnök, Luiz Inácio Lula da Silva a legesélyesebb most az államfői posztra. Elemzők azt mondják, hogy ez a tény is az erdei bűncselekmények gyors felfutását ösztönözheti, amíg Bolsonaro van hivatalban.

Hozzájárulnak a klímaváltozáshoz az amazóniai erdőtüzek?

Igen. Az amazóniai öreg fák elpusztítása során sok, felmelegedést okozó szén-dioxid szabadul fel, nagyrészt azonnal, amikor az aljnövényzet elég.

A tudósok szerint az erdőirtás erőteljes csökkentése fontos az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, mivel a trópusi esőerdők pusztulása felelős az emberi eredetű szén-dioxid-kibocsátás mintegy kilenc százalékáért.

Egy tavalyi tanulmány szerint Brazília üvegházhatásúgáz-kibocsátása 2020-ban 9,5 százalékkal nőtt, nagyrészt az erdőirtás miatt.

Brazília azt reméli, hogy erdei segítségével csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, és teljesíteni tudja globális kibocsátáscsökkentési kötelezettségeit. A tudósok megállapították, hogy az öreg esőerdők sokkal több szenet képesek megkötni, mint az újrahasznosított földterületek. Egyes becslések szerint egy hektár érintetlen erdő 176 tonna szenet köt meg, míg egy újratelepített erdő körülbelül 44 tonnát tíz éven belül, egy szójaföld vagy tehénlegelő pedig mindössze öt tonnát vagy annál is kevesebbet.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG