Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai elnök abortuszvédelmi rendeletet szeretne benyújtani jövőre


Joe Biden a Fehér Házban 2022. szeptember 30-án
Joe Biden a Fehér Házban 2022. szeptember 30-án

Joe Biden fontos prioritásnak minősítette az abortuszvédelmi rendeletet, mondván, hogy ez lesz az első törvénytervezet, amelyet jövőre benyújt a Kongresszusnak, ha meglesz a szükséges többség.

Elemzők szerint az elnök részben ezzel próbálja mozgósítani a Demokrata Párt támogatóit a novemberi félidős választás előtt.

„Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy éreztük magunkat, amikor ötvenévnyi alkotmányos precedenst felülírtak” – mondta, az emiatt érzett „haragot, aggodalmat és hitetlenséget” emlegetve.

A Donald Trump előző elnök által konzervatív tagokkal feltöltött amerikai legfelsőbb bíróság június 24-én hatályon kívül helyezte a fontos mérföldkőnek számító, 1973-as Roe vs. Wade-ítéletet, ezzel megszüntette a művi terhességmegszakítás védelmét az Egyesült Államokban.

Biden számos alkalommal bírálta azon republikánus vezetésű szövetségi államokat, amelyekben ennek folyományaként jelentősen szigorították az abortuszra vonatkozó szabályokat.

„Ha érdekel a választás szabadsága, akkor el kell mennetek szavazni” – jelentette ki a párt hívei előtt tartott beszédében.

Az elnök ezzel kapcsolatban ismét azt hangoztatta, hogy egyedül a Kongresszus tudná teljes mértékben helyreállítani a hozzáférést az abortuszhoz, de ehhez jelenleg nincs meg a szükséges támogatottság.

„Ha megszerezzük, akkor megígérem nektek és az amerikai népnek, hogy a legelső törvénytervezet, amelyet be fogok nyújtani a Kongresszusnak, az a Roe vs. Wade-ítéletet kodifikálása lesz. És amikor a Kongresszus elfogadja, januárban alá is írom” – jelentette ki.

Ehhez a Demokrata Pártnak meg kellene őriznie többségét a képviselőházban, és meg kellene erősödnie a szenátusban is, ami a mostani helyzetet látva meglehetősen valószínűtlennek tűnik.

Az abortusz alkotmányos védelmének megszüntetése fontos témát ad a demokrata párti politikusoknak az őszi félidős választások előtt, sokan ettől várják támogatottságuk megerősödését.

Az új szabályozás nem egyezik az amerikai közvélemény megítélésével, felmérések szerint a társadalom többsége nem támogatja az új irányt. Az AP elemzése szerint a korlátozások különösen a kisebbségi nőket fogják erősen érinteni, akik amúgy is nehezebben jutnak rendes orvosi ellátáshoz az Egyesült Államokban.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG