Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Több demokratapárti politikus kampányát is segítheti az amerikai abortuszdöntés


Tüntetés az amerikai legfelsőbb bíróság döntése ellen
Tüntetés az amerikai legfelsőbb bíróság döntése ellen

Az abortusz alkotmányos védelmének megszüntetése fontos témát ad az amerikai Demokrata Párt politikusainak az őszi félidős választások előtt, sokan ettől várják támogatottságuk megerősödését.

A harmadik képviselői mandátumáért küzdő Susie Leenek például nem tűntek túl rózsásnak a kilátásai a novemberi voksolás előtt, részben a magas infláció, részben Joe Biden elnök népszerűtlensége miatt. Az amerikai legfelsőbb bíróság azonban június 24-én hatályon kívül helyezte a mérföldkőnek számító, 1973-as Roe vs. Wade-ítéletet, és ezzel megszüntette az abortusz alkotmányos védelmét az Egyesült Államokban. Az országszerte nagy tiltakozásokat kiváltó határozat pedig egyfajta mentőövet jelenthet a nevadai politikus, sőt egyesek szerint akár egész pártja számára is.

Az új témával felszerelkezett Lee már a döntés másnapján elindította új, félmillió dolláros televíziós és internetes kampányát, amelynek keretében ebben a témában támadja abortuszellenes republikánus ellenfelét. „Egyértelmű a választásunk a Kongresszusért zajló versenyben” – szögezik le a reklámban.

Hasonlóképpen, demokratapárti jelöltek tucatjai dolgoznak kampányuk újrafókuszálásán, abban bízva, hogy a legfelsőbb bíróság sokak által élesen ellenzett döntése segít visszaszerezni a magas élelmiszer- és üzemanyagárak miatt elpártolt városi szavazók támogatását.

April Becker, Susie Lee republikánus riválisa úgy vélekedett, hogy az ellenoldal pusztán arra akarja a témát felhasználni, hogy eltereljék a figyelmet az árak emelkedéséről. „Nem hibáztatom azért, hogy próbálja megváltoztatni a témát” – mondta a politikus, aki ellenzi az abortuszt azon eseteken kívül, amikor az anya élete veszélyben van, vagy ha nemi erőszak vagy vérfertőzés történt.

Az abortusz nemzetközi elfogadottsága ig
Az abortusz nemzetközi elfogadottsága ig

Fontosak a női jogok, de az infláció még fontosabb?

A Demokrata Párt berkein belül sokan rendkívül elégedetlenek a kormányzat eredményeinek központi kommunikációjával, így a megváltást a meglehetősen népszerűtlen abortuszdöntés elleni tiltakozástól várják, amivel reményeik szerint megszólíthatják az infláció miatt tőlük elforduló állampolgárokat is.

A párt stratégái ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a művi terhességmegszakítás ügye valószínűleg nem lesz elegendő ahhoz, hogy megőrizzék a demokratapárti többséget a törvényhozás alsóházában, sőt akár a felsőházat is elveszíthetik.

Brian Stryker közvélemény-kutatási szakember közölte, hogy bár a legfelsőbb bíróság ítéletét követően három százalékponttal erősödött a Demokrata Párt országos támogatottsága, a választóknak továbbra is messze az áremelkedés a legfőbb aggálya.

Kyle Kondik politikai elemző pedig kijelentette, hogy ugyan megérti a demokratapárti kampány gyors átalakítását, közel sem biztos abban, hogy ez meghozza a kívánt hatást.

Lee körzetében sok önkéntes, aktivista és nőjogi szervezet is arról számolt be, hogy az abortuszdöntés egyfajta új lendületet adott a novemberi republikánus győzelem megakadályozása érdekében. Ezt mutatja az is, hogy mindössze három óra alatt sikerült tüntetést szerveziük a határozat ellen, míg a hasonló megmozdulások előkészítése általában heteket vesz igénybe.

Sue Burtch, a Nemzeti Szervezet a Nőkért (NOW) nevadai társelnöke aláhúzta: „Szívességet tett, témát adott nekünk a Legfelsőbb Bíróság.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG