Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Gáza: folytatódnak a tűzszüneti tárgyalások, de Netanjáhú szerint Izrael mindenképp behatol Rafahba


Sérült palesztin férfi nézi az utcát Rafahban az izraeli légicsapásban megrongálódott lakásából 2024. április 29-én
Sérült palesztin férfi nézi az utcát Rafahban az izraeli légicsapásban megrongálódott lakásából 2024. április 29-én

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök kedden kijelentette: behatolnak a Gáza déli részén fekvő Rafah városába, ahol több százezer palesztin talált menedéket a csaknem hét hónapja tartó háború elől. Közben új erőre kaptak a fegyverszüneti tárgyalások Izrael és a Hamász között.

Netanjáhú néhány órával azelőtt beszélt erről, hogy Izraelbe érkezett Antony Blinken amerikai külügyminiszter, aki a fegyverszüneti tárgyalásokat próbálja előmozdítani. A mostani forduló tűnik az egyik legkomolyabbnak a háború kezdete óta. Az egyezség célja a túszok kiszabadítása, illetve a rafahi izraeli offenzíva és a civil károk elkerülése.

Netanjáhú azt mondta: Izrael behatol Rafahba, hogy megsemmisítse a Hamász zászlóaljait, függetlenül attól, hogy lesz-e megállapodás a fegyverszünetről a túszokért cserébe. Szavaival a jelek szerint nacionalista kormányzópartnereit akarta lecsillapítani, de nem világos, hogy ennek bármiféle hatása lesz-e a Hamásszal kötendő megállapodásra.

„Az az elképzelés, hogy leállítjuk a háborút, mielőtt az összes célját elérnénk, szóba sem jöhet – közölte hivatalán keresztül Netanjáhú. – Behatolunk Rafahba, és felszámoljuk ott a Hamász zászlóaljait – akár megállapodással, akár anélkül, hogy elérjük a teljes győzelmet.”

Netanjáhúra komoly nyomást gyakorolnak kormányzópartnerei annak érdekében, hogy ne kössön olyan alkut, amely akadályozhatja Izraelt Rafah megszállásában, miután szerintük a város a Hamász utolsó nagy fellegvára. Kormányzását veszély fenyegetheti, ha belemegy egy ilyen alkuba, mert a kabinet keményvonalas tagjai támadást követelnek Rafah ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdi a tengeri híd építését Gázánál az amerikai hadsereg

Netanjáhú kedden találkozott egyik partnerével, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel, akinek hivatala szerint Netanjáhú megígérte, hogy „Izrael behatol Rafahba, megígérte, hogy nem állítjuk le a háborút, és megígérte, hogy nem köt meggondolatlan alkut”.

Mivel Gáza 2,3 millió lakójának több mint fele jelenleg Rafahban húzódik meg, a nemzetközi közösség, benne Izrael legfőbb szövetségesével, az Egyesült Államokkal, óva intette Izraelt minden olyan offenzívától, amely civileket veszélyeztet.

Az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar közvetítésével folyó mostani tárgyalások napirendjén egy olyan megállapodás szerepel, amely a kezdeti szakaszában több tucat túsz szabadon bocsátását jelentené a harcok hathetes leállítása fejében – közölte egy egyiptomi tisztviselő és az izraeli média. Több száz, Izrael által fogva tartott palesztin foglyot is szabadon engednének, köztük néhány olyat, akik hosszú börtönbüntetésüket töltik.

Blinken, aki Tel-Avivba érkezése előtt regionális vezetőkkel találkozott Szaúd-Arábiában és Jordániában, hétfőn arra buzdította a Hamászt, hogy fogadja el a legújabb javaslatot, amely szerinte izraeli részről „rendkívül nagylelkű”.

Ehhez kapcsolódóan: Az iráni–izraeli konfliktus eszkalációja közepette az arab államok nem álltak egyik fél mellé sem

De marad a nehéz kérdés: mi történik ezután? A Hamász biztosítékot követel arra, hogy az összes túsz elengedése teljes mértékben véget vet Izrael csaknem hét hónapja tartó gázai offenzívájának, és kivonják az izraeli csapatokat az elpusztított területről. Izrael csak meghosszabbított szünetet ajánlott fel a harcokban, és megfogadta, hogy az egyezség első szakaszának lezárását követően folytatja az offenzívát. Ez a kérdés a hónapokig tartó tárgyalások során többször is akadályozta erőfeszítéseikben a közvetítőket.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG