Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai elnök szerint nem Izrael felelős a gázai kórházban bekövetkezett robbanásért


Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök Tel-Avivban 2023. október 18-án.
Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök Tel-Avivban 2023. október 18-án.

Joe Biden szolidaritási látogatásra érkezett Izraelbe, támogatásáról biztosította a zsidó államot, és élesen elítélte a gázai kórház elleni, több száz halálos áldozatot követelő csapást, amelyért szavai szerint az Iszlám Dzsihád a felelős.

„Mélységesen elszomorított és feldühített az előző napi robbanás a gázai kórháznál. Annak alapján, amit láttam, úgy tűnik, hogy a másik csapat tette” – jelentette ki az amerikai elnök, miután találkozott Benjámin Netanjáhú izraeli kormányfővel Tel-Avivban.

„Sokan vannak viszont, akik nem biztosak ebben, ezért még sok a tennivaló” – tette hozzá, nyilvánosan megerősítve az események izraeli verzióját az al-Ahli kórházban történtekről.

A legfrissebb hírek szerint mintegy háromszáz ember halt meg Gázában, az al-Ahli baptista kórházban, ahol robbanás történt kedd este. Az arab világ Izraelt, a zsidó állam pedig az Iszlám Dzsihádot okolja a történtekért.

Izrael szerint a palesztin fegyveresek hibás rakétája okozta a detonációt, amelyet egy temetőből lőttek ki, és a sebesültekkel és menedéket keresőkkel teli egészségügyi intézmény parkolójában landolt. Ezzel szemben a palesztinok, illetve az arab világ nagy része azonnal Izraelt hibáztatta a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet állítása nyomán.

Ehhez kapcsolódóan: Robbanás, halottak százai a gázai al-Ahli kórházban

A gázavárosi kórházak az izraeli légicsapások elől menekülő emberek százainak nyújtanak menedéket, miután a zsidó állam elrendelte az övezet északi részének kiürítését a helyiek biztonságára hivatkozva.

Biden kijelentette: fontos észben tartani, hogy a Hamász nem képvisel minden palesztint, és nem is hozott mást számukra, mint szenvedést.

Hangsúlyozta: arra biztatják az izraeli vezetést, hogy biztosítsanak humanitárius támogatást az ártatlan lakosság számára.

Az amerikai elnök leszögezte: azért akart eljönni, hogy Izrael népe és a világ tudja, hol áll az Egyesült Államok, illetve elképesztőnek nevezte az izraeliek bátorságát és elkötelezettségét.

„A Hamász több mint 1300 embert mészárolt le; ez nem túlzás, mészároltak, közöttük harmincegy amerikait. Túszul ejtettek sok embert, köztük gyerekeket” – emlékeztetett az október 7-i merényletre.

„Olyan gonoszságokat és atrocitásokat követtek el, amelyek mellett még az Iszlám Állam is valamivel racionálisabbnak tűnik” – mondta, ígéretet téve Izrael önvédelmének támogatására.

Ehhez kapcsolódóan: Több száz ember vesztette életét, amikor robbanás történt egy kórházban Gázában

Antony Blinken amerikai külügyminiszter tájékoztatása szerint Izrael terveket dolgoz ki a humanitárius szállítmányok Gázai övezetbe juttatása, valamint biztonsági zónák létrehozása érdekében.

Joe Biden később azt közölte, Izrael beleegyezett abba, hogy a humanitárius segélyek eljussanak Egyiptomból Gázába, azzal a feltétellel, hogy ellenőrzi a segélyeket, és azokat civileknek kell kapniuk, nem pedig a Hamász fegyvereseinek.

Biden azt is elmondta, hogy további százmillió dollár humanitárius segítséget nyújt Gázának és Ciszjordániának.

"Hadd fogalmazzak világosan. Ha a Hamász eltéríti vagy ellopja a segélyeket, akkor ismét bebizonyítja, hogy nem törődik a palesztin nép jólétével” – mondta az amerikai elnök.

Nem sokkal Joe Biden kijelentése után Izrael megerősítette, hogy újra eljut az élelmiszer, a víz és a gyógyszer az övezetbe, de hogy pontosan mikor, az egyelőre nem világos.

Netanjáhú méltatta Bident, hogy ő az első amerikai elnök, aki háború idején országába látogat.

„A Hamász nőket, gyermekeket, időseket és holokauszttúlélőket rabolt el. (…) Tudom, hogy osztja az elhatározásunkat, hogy visszahozzuk őket” – mondta.

„Ahogy a civilizált világ egyesült a nácik és az Iszlám Állam legyőzésére, a civilizált világnak egyesülnie kell arra is, hogy legyőzze a Hamászt” – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy Izrael egységes, és eltávolítja ezt a szörnyű fenyegetést.

Úgy volt, hogy az amerikai elnök szerdán Jordániába is ellátogat, hogy találkozzon az arab vezetőkkel, de a gázai kórházi robbanás után ezt elhalasztották.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG