Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai kongresszus megszavazta, hogy ünnepnap emlékeztessen a rabszolgaság végére


Több államban már eddig is megemlékeztek a napról. Tüntető Black Lives Matter-táblával a Brooklyn Múzeum előtt, 2020. június 19.
Több államban már eddig is megemlékeztek a napról. Tüntető Black Lives Matter-táblával a Brooklyn Múzeum előtt, 2020. június 19.

Az Egyesült Államok képviselőháza elsöprő többséggel elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely szövetségi ünnepnappá nyilvánítja június 19-ét, a rabszolgaság végére emlékeztetve az Egyesült Államokban.

A Juneteenth nevű ünnep arra az 1865-ös napra emlékeztet, amikor az utolsó afroamerikai rabszolgák is megtudták, hogy szabadok. A hír több mint két évvel azután ért el hozzájuk, hogy Abraham Lincoln elnök a polgárháború idején kiadta az Emancipációs kiáltványt.

A legtöbb amerikai államban már ünnepként vagy hivatalos emléknapként tartják nyilván Juneteentht, de a kongresszus által elfogadott törvényjavaslat szövetségi ünneppé emelné azt. Ez lenne a tizenkettedik az ilyen ünnepek sorában, beleértve az Egyesült Államok mindenkori elnökének négyévenként megtartott beiktatási napját, és az első azóta, hogy 1983-ban létrehozták szintén szövetségi ünnepként a Martin Luther King Jr.-napot.

Sheila Jackson Lee texasi demokrata képviselő elmondta, hogy ő nyújtotta be a törvénytervezetet „az Amerika eredendő bűnének számító rabszolgaság végének megünneplésére”.

Más képviselők arról beszéltek, hogy a szövetségi ünnep a fekete történelmet és kultúrát ünnepli majd, és tiszteleg azok előtt az amerikaiak előtt, akik az 1861–65-ös polgárháborúban a rabszolgaság eltörléséért harcoltak és haltak meg.

Emlékezet és felelősség

„Ez a nap egy olyan történelemre emlékeztet bennünket, amelyet brutalitás és igazságtalanság szennyezett, és arra a felelősségünkre, hogy mindnyájunk számára kell építenünk a fejlődés jövőjét, tiszteletben tartva az egyenlőség eszményét, amely Amerika öröksége és Amerika reménye” – mondta Nancy Pelosi kaliforniai demokrata képviselő, házelnök.

A Ház 415 igennel, 14 nem ellenében hagyta jóvá a törvénytervezetet, ami tapsra és éljenzésre késztette a törvényhozókat. A szenátus egyhangúan fogadta el a törvényjavaslatot június 15-én. A törvényjavaslat most Joe Biden elnökhöz kerül, aki a várakozások szerint aláírja, és így törvénybe is lépteti.

A törvényjavaslatot egy évvel azután fogadták el, hogy az Egyesült Államokat megrázták a feketéknek igazságot követelő tüntetések, miután egy fehér minneapolisi rendőrtiszt meggyilkolta a fekete George Floydot.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG