Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai Louise Glück kapta az irodalmi Nobel-díjat


Louise Glück beszédet mond egy 2014-es amerikai irodalmi díjátadón New Yorkban, 2014. november 19-én
Louise Glück beszédet mond egy 2014-es amerikai irodalmi díjátadón New Yorkban, 2014. november 19-én

Két botrányos év után idén a magyar felmenőkkel is rendelkező Louise Glück amerikai költőnő kapta az irodalmi élet legrangosabb díját.

"Glück összetéveszthetetlen költői hangja a letisztult szépségével az egyetemesbe viszi át az egyedi létezést” – méltatta az irodalmi Nobel-bizottság a 77 éves díjazottat, aki a 16. női nyertese az irodalmi Nobelnek. Legutoljára közel három évtizede kapta amerikai alkotó a díjat.

Anders Olsson a irodalmi Nobel-díj-bizottság főtitkára kiemelte Glück direkt és kompromisszumoktól mentes hangját, amely „tele van humorral és csipkelődő szellemességgel”. Olsson szerint Glück köteteit az egyértelműségre való törekvés határozza meg. Legutoljára egyébként 2011-ben kapta költő, a svéd Tomas Tranströmer, az irodalmi Nobel-díjat.

Meglepetés, hogy Glück nyert

Louise Glück 1943-ban született New Yorkban, apai nagyszülei az Egyesült Államokba emigrált magyar zsidók voltak.

Glück költeményeiben az én arra figyel, ami az álmaiból és a tévképzeteiből hátramarad, és senki nem állhatatosabb, mint Glück, ha arról van szó, hogy szembe kell nézni az én illúzióval. De még ha Glück soha nem is tagadta, hogy az életélményeinek nagy jelentősége van a költészetében, nem szabad a vallomásos költők közé sorolni” – mondta Anders Olsson.

Az, hogy végül Glück kapta az elismerést, több szempontból is meglepetés volt. Egyfelől 2008-ban a Nobel-díjért felelős Svéd Akadémia titkára úgy nyilatkozott, hogy az amerikai irodalom túlságosan befelé forduló, az Egyesült Államok aktuális történéseire koncentrál, így sokan nem számítottak egy amerikai díjazottra. Ráadásul az volt a közvélekedés, hogy három botránytól terhes év után az idén biztonsági játékra mennek az akadémia tagjai.

Botrányok árnyékolták be a díjat

2018-ban nem osztottak ki irodalmi Nobelt, miután az irodalmi Nobel-díj testület egyik tagjának, Katarina Frostensonnak a férjéről 2017-ben kiderült, hogy nemi erőszakkal vádolják, a férfit később két és fél év börtönre ítélték. Maga Frostenson pedig távozni kényszerült a testületből, ugyanis kiderült, hogy a férjével együtt kiszivárogtatta az irodalmi Nobel-díj nyerteseinek a nevét ismerősöknek, akik fogadásokon keresztül csináltak pénzt a bennfentes információkból.

A botrány után többen lemondtak a tisztségükről a bizottságban, és itt még közel sem értek véget az irodalmi Nobel körüli botrányok. 2019-ben kiosztották az elmaradt 2018-as díjat is, az egyik Nobelt az osztrák Peter Handke. Handke díjazása hatalmas botrányt robbantott ki, ugyanis az író többször is nyilvánosan tagadta a srebrenicai népirtást, valamint nyíltan szimpatizált a háborús bűnök miatt elítélt Slobodan Milošević-csel.

A kulturális élet számos befolyásos alakja elfogadhatatlannak nevezte, hogy Handke kapta az irodalmi Nobelt. Az író azzal védte meg a díjazását, hogy szerinte az irodalmi Nobel nem egy „politikai díj.”

Az irodalmi Nobel-díjjal életműveket díjaznak, és sokan a legrangosabb irodalmi díjnak tartják. A díjjal 10 millió svéd korona, azaz több mint 300 millió forint pénzjutalom is jár. A díjat a Svéd Akadémia ítéli oda, az Akadémiának 18 tagja van, akiket életre választanak meg. A Svéd Akadémiát több kritika is érte az elmúlt évtizedek folyamán, egyfelől azért mert egyesek szerint túlságosan az európai kultúrára fókuszálnak.

Az AP , dpa és a Reuters tudósításai alapján.

XS
SM
MD
LG