Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az amerikai pénzügyminiszter szerint nincs helyük az oroszoknak a G20-ak találkozóján


Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart az indonéziai Nusa Duán, Balin, 2022. július 14-én
Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter sajtótájékoztatót tart az indonéziai Nusa Duán, Balin, 2022. július 14-én

Putyin orosz elnök Ukrajna elleni háborúja negatív hatással van az egész világra, ezért az orosz tisztviselőknek nincs helyük a G20-ak találkozóján – mondta Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter csütörtökön az indonéziai Nusa Duán, Bali szigetén, a világ húsz vezető gazdaságát tömörítő csoport találkozóján.

Yellen felszólította a globális közösséget, hogy vonja felelősségre Oroszországot a háború miatt, és a drámaian megemelkedett energiaárak, valamint az élelmezési válság növekvő veszélye miatt.

Az amerikai pénzügyminiszter nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy kivonul-e az orosz tisztviselők felszólalásakor, ahogy legutóbb is történt a washingtoni találkozón, ahol más nyugati vezetők is kivonultak. Azt mondta: „a lehető leghatározottabban” elítéli Oroszország ukrajnai invázióját.

„Azt hiszem, világossá tettem, hogy nem lehet a szokásos módon eljárni Oroszország részvételével kapcsolatban ezeken a találkozókon” - mondta, hozzátéve, várja, hogy üdvözölhesse az ukrán pénzügyminisztert a találkozókon.

Yellen kijelentette, hogy továbbra is határozottan szorgalmazza az ársapkát az orosz olajra, amely szerinte csökkentené az energiaárakat és biztosítaná a globális olajszállításokat, miután az év végén életbe lép az orosz olaj szállítására vonatkozó európai, illetve lehetséges brit és amerikai szankció.

Ha nem fogadnak el egy árkorlátozó intézkedést, hanem marad a szankció, akkor jelentős mennyiségű orosz olaj kerülne zár alá, ami felhajtaná a globális olajárakat - mondta, hozzátéve, hogy reméli, hogy Kína és India belátja, hogy nekik is érdekükben áll a részvétel.

„Ez egy lehetőséget adna Oroszországnak, hogy továbbra is exportálhasson olajat (...) és segít a fogyasztóknak világszerte, beleértve Kínát és Indiát is, hogy elkerüljék a globális olajárak jelentős emelkedését” - mondta.

Yellen Kínát is bírálta „nem piaci alapú taktikája” miatt, valamint azért, mert nem vesz részt az alacsony jövedelmű országok adósságátütemezésében. Mint mondta, egyik fő célkitűzése, hogy a G20-ak hitelezőit, köztük Kínát is rábírja, hogy véglegesítse az adósságválságban lévő országok adósságkönnyítését.

Az Egyesült Államok hetvenmillió dolláros támogatást nyújt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szegénységcsökkentési és növekedési alapjának, hogy az IMF továbbra is kamatmentes kölcsönöket nyújthasson a világ legszegényebb gazdaságainak.

Yellen közölte, hogy az elfogadhatatlanul magas infláció elleni küzdelem a Biden-kormány egyik legfőbb prioritása, és támogatását fejezte ki a Federal Reserve (Fed), az amerikai központi bank kamatemelési lépései iránt, amelyek megfékezik az emelkedő árakat.

Az árplafon-javaslat mellett a Biden-kormány a törvényhozókkal együttműködve olyan jogszabályok elfogadásán is dolgozott, amelyek csökkentenék a gyógyszerárakat és más költségeket az amerikai adófizetők számára.

Arra a kérdésre, hogy az amerikai kamatemelések ártanak-e a feltörekvő piacoknak, Yellen azt mondta, hogy a fő hatást a magasabb üzemanyag- és élelmiszerárak okozzák ezekben az országokban, azok pedig Putyin Ukrajna elleni háborúja miatt alakultak ki.

Elismerte, hogy a Fed kamatemelései felértékelték az amerikai dollárt, ami némi hatással lehet a dollárban eladósodott országokra. Ugyanakkor néhány fejlődő ország, amely olajat és más nyersanyagokat exportál, profitált a magasabb árakból – mondta Yellen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG