Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrajnai háború és az infláció uralta a G20-as országok diplomatáinak tanácskozását


A házigazda Indonézia külügyminisztere köszönti a tanácskozás résztvevőit Balin 2022. július 8-án
A házigazda Indonézia külügyminisztere köszönti a tanácskozás résztvevőit Balin 2022. július 8-án

Az orosz külügyminiszter kisétált a húsz legfontosabb ipari ország diplomatáinak találkozójáról, miközben a résztvevők az Ukrajna elleni háborút bírálták.

A július 8-án az indonéziai Balin tartott találkozó célja az volt, hogy előkészítse a G20-országok vezetőinek idei csúcstalálkozóját. Az ukrajnai háború és a következtében megugró globális élelmiszer- és energiaárak uralták a napirendet.

Néhány nyugati vezető arra szólított fel, hogy rakják ki Oroszországot a csoportból, követendő a február 24-i invázió után bevezetett nyugati szankciókat.

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal fenyegetőztek, hogy bojkottálják a novemberi csúcstalálkozót, ha nem tartják távol Vlagyimir Putyin orosz elnököt a fórumtól.

„Eszeveszett bírálat”

Július 8-án az egyik reggeli ülésen Annalena Baerbock német külügyminiszter bírálta Moszkvát a háború miatt, és ez távozásra késztette Lavrovot. Az orosz diplomácia vezetője otthagyott egy délutáni ülést is Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter videóbeszéde előtt.

Lavrov eszeveszettnek nevezte a bírálatokat.

„»Agresszorok«, »támadók«, »megszállók« – sok mindent hallottunk ma” – mondta újságíróknak.

A diplomaták megbeszélései „letértek a jó útról, amint valaki felszólalt, szinte azonnal az Orosz Föderációt bírálta hevesen az ukrajnai helyzet miatt” – idézték az orosz külügyminisztert.

Korábban Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere is elítélte az orosz inváziót.

„Amit ma hallottunk eddig, az egy erős kórus volt a világ minden tájáról (…) arról, hogy véget kell vetni az agressziónak” – mondta Blinken az összejövetelen.

Ukrajna nem tagja a G20-nak, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívást kapott a novemberi találkozóra. Zelenszkij azt mondta, nem fog elmenni, ha a háború akkor még tart.

Kína Washingtont ostorozta

Kínai tisztviselők a találkozó előtt Washingtont és a NATO-t ostorozták.

Washington „csak akkor tartja be a nemzetközi szabályokat, ha az jó neki” – mondta Csao Li-jian, a kínai külügyminisztérium szóvivője újságíróknak július 6-án Pekingben.

„Az úgynevezett szabályokon alapuló nemzetközi rend valójában egy maroknyi ország által hozott családi szabály, amely az Egyesült Államok önérdekét szolgálja” – mondta.

A globális élelmezésbiztonság is terítékre került.

A hús, a gabonafélék, a növényi olajok, a tejtermékek és a cukor ára ugrásszerűen megnőtt az elmúlt hónapokban, elsősorban az ukrajnai orosz invázió miatt.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb kukorica- és napraforgóolaj-exportőre, de az orosz invázió feltartotta a kivitel nagy részét. Több millió tonna ukrán gabona rekedt silókban, és nem lehet exportálni Oroszország haditengerészeti jelenléte miatt a Fekete-tengeren.

Ezek a zavarok számos fejlődő ország élelmiszer-ellátását veszélyeztetik különösen Afrikában.

Blinken: Az ukrán gabona nem orosz gabona

A tisztviselők zárt ülésén Blinken – aki nem volt hajlandó személyes találkozóra Lavrovval – azt követelte Moszkvától, hogy engedélyezze a gabonaszállítást Ukrajnából.

„Orosz kollégáinknak: Ukrajna nem az önök országa. A gabonája nem az önök gabonája. Miért blokkolják a kikötőket? Ki kell engedniük a gabonát” – mondta Blinken egy jelen lévő nyugati tisztviselő szerint.

A G20 tagjai a világ gazdasági teljesítményének mintegy nyolcvan százalékát és a világ népességének nagyjából kétharmadát adják.

Erőszakkal hurcoltak Oroszországba ukrán árvákat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:28 0:00
Készült az AP, a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG