Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Civilek a menekülthelyzetről: „Az az érzésünk, hogy itt eldugták kicsit a problémát”


Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én
Ukrajnából menekülők a budapesti BOK csarnokban, ahol humanitárius tranzitpontot nyitott számukra a kormány a karitatív szervezetekkel együttműködve 2022. március 21-én

2019 őszén még a Fidesz tartotta itt tisztújító kongresszusát, most a háború elől menekülő ukrán nők és gyermekek első találkozása lesz Budapesttel a BOK csarnok. A civil szervezeteknek alig két napjuk maradt, hogy elhagyják a Keleti és a Nyugati pályaudvart. A Migration Aid szóvivője azt mondja, jó, hogy az állam szervezetten próbálja összefogni a válságmenedzselést, de ezen a helyszínen minta kicsit eldugnák a problémát.

Március 18-án, pénteken derült ki, hogy a kormány tranzitpontot nyit az Ukrajnából érkező menekülteknek. Az viszont – ahogy a Népszava először megírta – csak később vált világossá a civil menekültsegítő önkénteseknek, hogy hétfő reggelig el kell hagyniuk a Keleti és a Nyugati pályaudvart, ahová eddig a vonattal utazó menekültek érkeztek.

A Keleti és a Nyugati pályaudvaron ezentúl csak információs pontok működnek, a menekülőket pedig busszal szállítják át a két pályaudvarról, illetve Kőbánya felső vasútállomásról a Puskás stadion mögötti BOK Sportcsarnokba. A Népszava azt írta, hogy a védelmi bizottság buszokat kért a fővárostól, hogy Kőbánya-Kispest vasúti megállótól szállítsa a csarnokba a Záhony felől vonaton érkező menekülteket. Arra azonban nem kapott választ a lap a Miniszterelnökségtől, hogy miért kell a menekülteket még a Keleti pályaudvar előtt, Kőbánya-Kispestnél leszállítani a vonatról, amikor a BOK a Keleti háta mögött, attól nem messze található, míg Kőbánya-Kispest megálló jóval távolabb van.

„Az emberek a végletekig elszántak” – egy harkivi lakos a város ellenállásáról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:25 0:00

Mi várja a BOK-ba érkezőket?

A csarnokban György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára tájékoztatás szerint étel, ital, orvosi ellátás, tisztálkodási lehetőség várja a menekülteket, a kisgyermekes anyák számára baba-mama sarkot, a gyermekeknek játszósarkot alakítottak ki. A menekülők információt kaphatnak a szállás- és további utazási lehetőségekről. Van telefontöltési lehetőség és internetkapcsolat, azoknak pedig, akik továbbutaznának, a MÁV nemzetközi pénztárt nyitott a csarnokban, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket, és ki is szállítják őket a pályaudvarra vagy a Liszt Ferenc repülőtérre.

A menekültek szállításához szükséges buszokat a Budapesti Közlekedési Központ és a Volán biztosítja. Azoknak, akik csak néhány napig akarnak Magyarországon maradni, a humanitárius szervezetek biztosítanak szállást, azoknak az elhelyezéséről pedig, akik tartósan maradnának, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gondoskodik a megyei védelmi bizottságokkal együttműködve.

Szintén helyben kapnak segítséget azok, akik menedékes eljárást kezdeményeznek vagy tartózkodási engedélyt kérnek. Nekik az Országos Idegenrendészeti Igazgatóság biztosít információt, és ha kell, időpontot is kaphatnak a menekültügyi eljárás megindításához.

Kollégáinkat lőtték Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:52 0:00

Kicsit eldugták a problémát

Horváth Viktória, a Migration Aid szóvivője a Szabad Európának elmondta, hogy vasárnap költöztek át a BOK csarnokba, egy szervezet marad csak a pályaudvarokon, hogy legyen, aki fogadja azokat, akik ott szállnak le a vonatról.

Horváth Viktória szerint az jó, hogy az állam szervezetten próbálják összefogni a válságmenedzselést, de logisztika szempontjából a pályaudvarok jobbak voltak. Egyszerűbb volt odamenni a pályaudvarokhoz, a civil szervezeteknek komplikáltabb a csarnokba jutás.

A pályaudvarokon mindenki látta, hogy milyen körülmények között és milyen állapotban vannak a menekültek. A csarnokban a négy fal között ez nincs annyira szem előtt, „az az érzésünk, hogy el van egy kicsit dugva a probléma”.

Ráadásul oda nem is sétálhat csak úgy be az, aki segíteni akar, hiszen a tervek szerint csak kártyával lehet majd belépni, így a civil szervezetek is körülményesebben vihetnek be új segítőt. A csarnokban lévő állapotokról a Migration Aid szóvivője azt mondta, hogy még minden kialakulóban van. Tábori ágyakat is felállítottak, de szálláslehetőség ott nem lesz.

Horváth Viktória beszélt a szervezet által üzemeltetett, Madridi úti szállóról, ahová, mint mondja, elkezdtek jönni Kelet-Ukrajnából, a legkeményebb háborús övezetből is menekültek. A felnőttek szemében látni, az arcukra van írva, min mentek keresztül. Sok a gyermek is, a többségük játszik, szaladgál, és ezt, ahogy a szakember fogalmaz, nagyon jó látni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG