Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az egészségügyi államtitkár szerint egy önálló minisztériumnak sem lenne nagyobb érdekérvényesítő képessége


Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én
Védőfelszerelést viselő orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályon a Szent János Kórházban 2020. december 9-én

Stratégiai ügyekben csak az ágazati kamarák és érdekképviseletek egyetértése esetén viszik a kormány elé az új javaslataikat – ígérte Takács Péter egészségügyi államtitkár a Magyar Orvosi Kamara kongresszusán. Szerinte nem gond, hogy nincs önálló szaktárca, mert az a lényeg, hogy az adott miniszternek mekkora az érdekérvényesítő képessége a kormányban.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint jelzésértékű, hogy pár nappal kinevezése után már részt vesz a kamara kongresszusán az új egészségügyi államtitkár – írja a Portfolio.hu.

Takács Péter először itt beszélt terveiről. Mint mondta, a stratégiai irányítás marad az egészségügyi államtitkárságnál, az operatív irányítás pedig az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, ahogy az elmúlt másfél évben is volt. A belügyminiszter szerint nagyon jól működik ez a rendszer, nincs értelme a változtatásnak – mondta az államtitkár.

Takács Péter arról is beszélt, hogy egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel, és megnyugtatónak nevezte, hogy oda, mármint a belügyi tárcához kerültek.

Nem ért egyet azokkal, akik szerint egy önálló egészségügyi minisztériumnak nagyobb lenne az érdekérvényesítő képessége, mert szerinte az határozza meg az erejét, hogy milyen a miniszter szerepe a kormányban.

Nyár közepéig minden stratégiai anyaggal elkészülnek a tervek szerint, és megküldik a kamaráknak és az érdekképviseleteknek egyeztetésre. Azt ígérte, hogy minden stratégiai kérdésben csak úgy mennek a kormány elé, hogy előtte egyeztettek az ágazati kamarákkal és érdekképviseletekkel.

„Amiben nincs egyetértés, azzal nem megyünk a kormány elé” – idézte a lap az államtitkárt. Takács Péter szerint a főbb csapásirányok megmaradnak, finomhangolás várható.

Magyarországon 2010 óta nincs miniszteri szintű képviselete a kormányban az egészségügynek. Korábban a Szabad Európának ezt több szakértő is hiányosságnak nevezte, hiszen – miközben a kormányüléseken rendszeresen felmerül az egészségügy, és csaknem minden kormánydöntésnek legalább áttételesen hatása van az egészségügy működésére – azokon az üléseken, ahol ezek a döntések születnek, nincs ott az egészségügy önálló felelőse.

A kormányalakítás előtt a Magyar Orvosi Kamara Orbán Viktornak címzett nyílt levelében vázolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a legfontosabbnak tart. A levél záró mondata ez volt:

„A sikeres megvalósítás, koordinálás elengedhetetlen feltételének tartjuk az önálló egészségügyi minisztérium visszaállítását.”

Pintér Sándor: Jó kezekben lesz az egészségügy

A belügyminisztert még hivatalos kinevezése előtt, múlt szerdán hallgatta meg az Országgyűlés Népjóléti bizottsága. Pintér Sándor azt mondta:

megnyugtat mindenkit, gyógyítani nem fog, és nem egyedül szeretné vezetni a népjóléti területet.

Olyan rendszert és lehetőségeket szeretne kialakítani, amelyek jobb ellátást eredményeznek – közölte a belügyminiszter, hozzátéve, hogy a szakdolgozók helyzetén van mit javítani, különösen a diplomás szakdolgozók helyzetét kell rendezni.

Úgy látja, az egészségügyi jogállási törvény jó irány, a hálapénz rendezése megtörtént, azonban a tapasztalatok szerint „van egy orvosi réteg, amely megpróbálja a [hálapénzről szóló] jogszabályt kijátszani”. Pintér Sándor hangsúlyozta: a hálapénz elfogadása vesztegetés, és továbbra is rendőri eszközök bevonásával kívánnak eredményt elérni.

Mint mondta, szeretné hatékonyabbá tenni a források felhasználásának ellenőrzését, az intézményi gazdálkodást és a minőség-ellenőrzést. Szerinte ezek jobbá, eredményesebbé teszik az ellátást.

További feladatként jelölte meg a miniszter a népegészségügy megerősítését, az alapellátás jobb illeszkedését a szakellátáshoz, valamint az ügyeleti rendszer racionalizálását.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási teret (eeszt) tovább kell fejleszteni, és lehetővé kell tenni, hogy egy rendszeren belül a háziorvosi ellátáson át a gyógyításig minden fázis végigkísérhető legyen – mondta Pintér Sándor.

Konstruktív együttműködést szeretne valamennyi kórházigazgatóval, a szakmai kollégiumokkal, az orvosi és a gyógyszerészi kamarával. Jelezte: egészségügyi tudományos tanácsadói testületet hoznak létre a Belügyminisztériumon belül.

XS
SM
MD
LG