Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok azonnali gázai tűzszünetet sürget az ENSZ-ben


Sérültek után kutatnak egy izraeli légicsapásban összedőlt épület romjai között a Gázai övezet déli részén található rafahi menekülttáborban 2024. március 20-án
Sérültek után kutatnak egy izraeli légicsapásban összedőlt épület romjai között a Gázai övezet déli részén található rafahi menekülttáborban 2024. március 20-án

Az Egyesült Államok első ízben köröztet az ENSZ-ben egy határozattervezetet azonnali tűzszünetről Izrael és a Hamász háborújában, miközben egyre többen figyelmeztetnek éhínségre az ostromlott Gázában.

Washington mindeddig akadályozta a Biztonsági Tanács korábbi szövegeinek elfogadását az azonnali szó használata miatt, ám Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere szerdán megerősítette, hogy változtattak az álláspontjukon.

Blinken, aki öt arab külügyminiszterrel találkozik csütörtökön Egyiptomban, hangsúlyozta, hogy minden azonnali fegyverszünetet a palesztin fegyvereseknek a háborút kiváltó október 7-i támadásában elhurcolt túszok szabadon engedéséhez kell kötni.

Az izraeliek éjjel folytatták a Gázai övezet bombázását. A Hamász által irányított terület egészségügyi minisztériuma közölte, hogy legkevesebb hetven ember halt meg, így az áldozatok száma 32.000-re emelkedett.

„Békésen aludtunk, amikor nagy robbanást hallottunk” – mondta Mahmud Abu Arar gázai lakos az AFP-nek az övezet déli részén fekvő Rafahot érő szerdai izraeli bombázást követően.

Azt mondta, hogy a robbanás „olyan volt, mint egy földrengés”, ő maga is holttesteket húzott ki a romok alól.

A Gázai övezet legnagyobb kórháza az erőszak középpontjába került, miután Izrael azzal vádolta meg a palesztin fegyvereseket, hogy ott rejtőzködnek. Az izraeli hadsereg napokkal ezelőtt indított rajtaütésében több mint 140 harcost öltek meg – közölték csütörtökön.

A Hamász szerint bűncselekmény volt a támadás a betegekkel és menedéket kereső emberekkel teli, hatalmas al-Sifa kórházkomplexum ellen.

Gáza polgári infrastruktúrája nagyrészt összeomlott. ENSZ-ügynökségek arra figyelmeztetnek, hogy a terület 2,4 millió lakosa az éhínség szélén áll.

Ehhez kapcsolódóan: Az ENSZ szerint éhínség fenyeget a Gázai övezet északi részén

„Erős üzenet”

Az Egyesült Államok megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának korábbi szövegeit a csaknem hat hónapja tartó háborúról, és még múlt hónapban is kifogásolta az Algéria által benyújtott tervezetben szereplő azonnali kifejezést.

Az Egyesült Államok által beterjesztett és az AFP által megtekintett új változat hangsúlyozza, hogy „azonnali és tartós tűzszünetre van szükség” a civilek védelme és a segélyek bejutása érdekében.

A szövegről még nem szavaztak, de Blinken szerdán azt mondta az al-Hadat szaúdi híroldalnak, hogy az állásfoglalás támogatása „erős üzenet” lenne.

Az amerikai külügyminiszter pénteken Izraelbe utazik. Az ő diplomáciai nyomásgyakorlásával egy időben közvetítőként Katar is erőfeszítéseket tesz a tűzszünet érdekében.

A katari tárgyalásokon a Hamász hathetes tűzszünetre vonatkozó javaslatát vitatják meg, amely lehetővé tenné a túszok kicserélését Izraelben fogva tartott palesztin foglyokra, illetve a segélyszállítmányok növelését.

A Hamász egyik magas rangú libanoni tisztviselője, Oszama Hamdan azonban azt mondta, hogy Izrael válasza „nagyrészt negatív” volt, és hozzátette, hogy inkább hátralépés történt.

Az Egyesült Államok és Izrael között diplomáciai kötélhúzás folyik a gázai övezet déli részén fekvő Rafah miatt is – a város azon a területen fekszik, amelyet még érintetlenül hagytak az izraeli szárazföldi csapatok.

Palesztinok százezrei menekültek oda a harcok elől, de Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök kitart amellett, hogy csak úgy tudják kiirtani véglegesen a Hamászt, ha az izraeli hadsereg oda is behatol.

Amerikai tisztviselők azt mondták: támogatják Netanjáhú célját, de azt akarják, hogy Izrael próbálkozzon olyan stratégiákkal, amelyek nem járnak potenciálisan katasztrofális invázióval a területen, ahol körülbelül másfél millió ember zsúfolódott össze az egyiptomi határnál.

Ehhez kapcsolódóan: Segélyszállító hajó indult Gázába, ahol százezrek éheznek a háború ötödik hónapjában

Támadás a kórház ellen

Azután tört ki minden idők legvéresebb gázai háborúja, hogy a Hamász támadásai körülbelül – a hivatalos izraeli adatok szerint – 1160 halálos áldozatot követeltek Izraelben, többségében civileket.

A fegyveresek mintegy 250 túszt is ejtettek, akik közül még 130-an lehetnek Gázában. Izraeli feltételezések szerint 33-an már nem élnek.

A gázai egészségügyi minisztérium azt állítja, hogy az izraeli hadsereg 31.988 embert ölt meg megtorló offenzívájában, többségükben nőket és gyerekeket.

Netanjáhú azt ígérte, hogy teljesen felszámolja a Hamászt. Izrael régóta vádolja a militáns csoportot azzal, hogy kórházakat és más polgári infrastruktúrát használ fedezékül.

Az al-Sifa kórházban az izraeli hadsereg közlése szerint a rajtaütés hétfői kezdete óta több száz gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük „több tucat magas rangú és kulcspozíciót betöltő terroristát”.

Az izraeli hadsereg csütörtökön azt állította, hogy „több mint 140 terroristával végeztek” a rajtaütés hétfői kezdete óta.

A Hamász bűncselekményekkel vádolta meg az izraeli katonákat az al-Sifában, beleértve „több tucat, lakóhelyét elhagyni kényszerülő személy, betegek és ott dolgozók kivégzését”.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG