Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Segélyszállító hajó indult Gázába, ahol százezrek éheznek a háború ötödik hónapjában


Az Open Arms segélycsoport hajója kétszáz tonna rizst és lisztet szállít közvetlenül Gázába Ciprusról 2024. március 12-én
Az Open Arms segélycsoport hajója kétszáz tonna rizst és lisztet szállít közvetlenül Gázába Ciprusról 2024. március 12-én

Mintegy kétszáz tonna élelmiszerrel a fedélzetén segélyszállító hajó indult Gázába kedden egy kísérleti program keretében. A cél egy tengeri folyosó megnyitása a Gázai övezetbe, ahol az öt hónapja tartó háború Izrael és a Hamász között százezreket juttatott az éhezés szélére.

Az élelmiszert a World Central Kitchen, a híres séf, José Andrés jótékonysági szervezete gyűjtötte össze, és az Open Arms spanyol segélyszervezet hajójához csatolt uszály viszi. Várhatóan két-három napon belül érkezik a gázai partokhoz – hogy pontosan hová, azt nem közölték. Andrés és az Open Arms hajójának kapitánya, Òscar Camps ugyanakkor megerősítette, hogy az élelmet Gáza északi részébe szállítják.

Andrés szombat este az Associated Pressnek adott rövid interjúban azt mondta: azért akarják titokban tartani a helyszínt, hogy elkerüljék a február 29-i incidens megismétlődését. Akkor izraeli katonák lőttek az élelmiszerkonvojt megrohamozó palesztinok közé Gáza városban, az ottani egészségügyi minisztérium szerint több mint száz embert megöltek.

Közben az Egyesült Államok bejelentette, hogy tengeri hidat épít Gáza közelében a segélyszállítás érdekében, de valószínűleg több hétbe telhet, mire működőképes lesz.

Níkosz Hrisztodulídisz ciprusi elnök az X közösségimédia-platformon azt írta, hogy az első út „a remény és az emberiesség jegyében” indult, és a hajón szállított élelmiszer „mentőöv a civilek számára”. A ciprusi kormány azt javasolta, hogy a Földközi-tenger keleti részén fekvő szigetország legyen a tengeri segélyszállítások bázisa Gázába.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke köszönetet mondott a ciprusi elnöknek, és ugyancsak X-en azt írta, hogy a hajó útnak indulása „a remény jele”, és azt ígérte: „Mindent megteszünk azért, hogy a segélyek eljussanak a palesztinokhoz.”

A Hamász október 7-i Izrael elleni támadása nyomán kitört háború több mint harmincezer palesztint ölt meg, és Gáza 2,3 millió lakójának mintegy nyolcvan százalékát űzte el az otthonából. Az ENSZ szerint a lakosság negyede éhezik.

Az Egyesült Államok, Katar és Egyiptom megpróbált közvetítőként tető alá hozni egy tűzszünetet és fogolycserét a muszlimok szent hónapja, a vasárnap megkezdődött ramadán előtt, de a tárgyalások múlt héten elakadtak – a Hamász ugyanis követelte, hogy a harcok átmeneti szüneteltetése tartalmazzon garanciákat a háború befejezésére.

Segélyszervezetek szerint szinte lehetetlen segélyt szállítani a terület nagy részére az izraeli korlátozások, a folyamatos harcok és a közrend felbomlása miatt, a Hamász irányítása alatt álló rendőri erő ugyanis nagyrészt eltűnt az utcákról.

Ehhez kapcsolódóan: Súlyosbodó éhínséggel kezdődik a ramadán a Gázai övezetben

A tervezett tengeri útvonalat az Európai Unió, az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek és más országok is támogatják. Az Egyesült Államok és mások a levegőből dobtak le segélyt az elmúlt napokban, de segélyszervezetek szerint ezek az erőfeszítések költségesek, és valószínűleg nem tudnak megfelelni a növekvő igényeknek.

Amikor a hajó megközelíti Gázát, két kisebb hajó vontatja majd az uszályt egy mólóhoz, amelyet a World Central Kitchen épít egy meg nem nevezett helyen – közölték a szervezők. Az élelmiszer-jótékonysági szervezet ezután az általa működtetett hatvan konyha segítségével készül szétosztani az élelmet Gáza-szerte.

Izrael bejelentette: támogatja az erőfeszítést, és minden rakományt megvizsgál, mielőtt elindulna Gázába.

A háború akkor kezdődött, amikor a Hamász vezette fegyveresek október 7-én meglepetésszerű támadás során behatoltak Izraelbe, ahol mintegy 1200 embert, többségében civileket öltek meg, és körülbelül 250 túszt ejtettek. Feltételezések szerint a Hamász még mindig mintegy száz túszt tart fogva, és harminc ember földi maradványai vannak nála, miután a túszok nagy részét tavaly elengedte Izrael által bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátásáért cserébe.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint a támadásra válaszul indított izraeli offenzíva legkevesebb 31.112 palesztint ölt meg. A tárca nem tesz különbséget civilek és harcosok között, de közölte, hogy a halottak kétharmadát nők és gyerekek teszik ki.

Izrael a Hamászt okolja a civilek haláláért, mert a fegyveresek sűrűn lakott területeken harcolnak, és harcosokat, alagutakat és rakétavetőket telepítettek lakóházak, iskolák és mecsetek közelébe. A hadsereg közölte, hogy a Hamász 13.000 fegyveresét ölte meg, de bizonyítékot nem mutatott be erre.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG