Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok feloldotta az Azov ezred fegyvertilalmát


Az Azov létrehozásának évfordulóján a halottak előtt tisztelegnek és az elfogott harcosokra emlékeznek Zaporizzsjában 2024. május 5-én
Az Azov létrehozásának évfordulóján a halottak előtt tisztelegnek és az elfogott harcosokra emlékeznek Zaporizzsjában 2024. május 5-én

Az Egyesült Államok eltörölte az amerikai fegyverek és kiképzés átadására vonatkozó korlátozásokat a tarka múlttal rendelkező, jelentős ukrán katonai egység, az Azov ezred számára – közölte kedden a külügyminisztérium.

A lépés hozzásegíti az Azov ezredet, Ukrajna egyik leghatékonyabb és legnépszerűbb harci egységét ahhoz, hogy túllépjen szélsőjobboldali mozgalomként szerzett hírnevén, amelyet parancsnokai azzal próbálnak eloszlatni, hogy az az orosz propaganda részét képezi.

Az amerikai külügyminisztérium elvégezte az úgynevezett Leahy átvilágítási eljárást az Azov ezred esetében, amelyet a különleges erők 12. ezredeként vettek fel az ukrán Nemzeti Gárdába. Az Egyesült Államok törvényei tiltják, hogy Washington felszerelést és képzést biztosítson olyan külföldi katonai egységeknek vagy személyeknek, amelyeket az emberi jogok súlyos megsértésével gyanúsítanak. A külügy közleménye szerint nem találtak bizonyítékot arra, hogy 12. Azov ezred súlyos emberi jogi jogsértéseket követett volna el.

Azovstal-védők feleségei az ostromról: „Nem volt érzéstelenítő, csak a fájdalom”
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:56 0:00

„Ez új fejezetet nyit egységünk történetében – írta az Azov ezred az Instagramon. – Az Azov egyre erősebb, egyre profibb és egyre veszélyesebb a megszállókra.”

„Az Egyesült Államok által biztosított nyugati fegyverek és kiképzések nem csak az Azov harci képességét fogják növelni, de ami a legfontosabb, hozzájárulnak embereink életének és egészségének megőrzéséhez” – áll a közleményben.

A külügyminisztérium döntése előtt törvényi rendelkezés tiltotta, hogy az Azov harcosokat küldjön nyugati hadgyakorlatokra, vagy amerikai pénzből vásárolt fegyverekhez férjen hozzá. A tilalom feloldása valószínűleg erősíti majd az ezred harcképességét az orosz invázió elleni háború mostani, nehéz időszakában, amikor Ukrajna tartós lőszer- és emberhiánnyal küzd.

Az Oroszország 2022. februári teljes körű inváziója óta eltelt években az ezred megpróbálta átformálni a köztudatban róla élő képet: az ultranacionalista eredete körüli vitákat hátrahagyva hatékony és képzett harcoló erőként igyekszik mutatni magát.

Az Azov katonái kulcsszerepet játszottak Mariupol védelmében. A lőszerhiány ellenére heteken át kitartottak az ostromlott dél-ukrajnai kikötőváros acélgyárában az orosz erők pusztító támadásai ellen. Ukrajnában hősként emlegetik őket, és az oroszok elleni szívós kitartás jelképeként emlékeznek rájuk a hatalmas területen elhelyezkedő üzem védelmében folytatott harcuk miatt. Hetente vonulnak emberek utcára, hogy az Azov több száz, hadifogolyként Oroszországba hurcolt és már két éve ott tartott tagjának szabadon bocsátását követeljék.

Moszkva többször nácinak festette le az Azovot, és atrocitásokkal is megvádolta, de bizonyítékot nem mutatott fel erre. 2022-ben az orosz legfelsőbb bíróság hivatalosan terroristacsoportnak minősítette.

Az ezred az Azov zászlóalj nevű csoportból nőtt ki, amelyet 2014-ben hoztak létre annak a sok önkéntes dandárnak az egyikeként, amelyet az oroszok támogatta kelet-ukrajnai szakadárok elleni harcra hoztak létre. A zászlóalj a kezdetekben szélsőjobboldali körökből vonzott harcosokat.

Miközben mostani tagjai visszautasítják a szélsőségesség vádját, és tagadnak bármiféle kapcsolatot a szélsőjobboldali mozgalmakkal, a Kreml az ezred eredetéhez nyúlt vissza, hogy az ukrajnai náci befolyás elleni harcként tüntesse fel az orosz inváziót.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG