Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok minszki követe szerint az ukrajnai invázióhoz kapcsolódik a belarusz népszavazás


Julie Fisher a Szabad Európának nyilatkozik 2021. augusztus 7-én
Julie Fisher a Szabad Európának nyilatkozik 2021. augusztus 7-én

Az orosz invázió Ukrajnában félreérthetetlenül összefügg a hétvégi belarusz népszavazással, amely megerősítette Lukasenka hatalmát és eltörölte az ország atomfegyvermentes státuszát – mondta Julie Fisher, az Egyesült Államok belarusz követe a Szabad Európa belarusz szolgálatának.

Fisher az interjúban azt mondta, semmi jel nem utal arra, hogy a belarusz állampolgárok támogatták volna a kezdeményezéseket, amelyeket a választási tisztviselők szerint a szavazók körülbelül kétharmada jóváhagyott egy olyan referendumon, amely több kormány és civil társadalmi csoport szerint nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

Az alkotmánymódosítások lehetőséget adnak a 67 éves Lukasenkának arra, hogy 2035-ig kormányozzon, új stratégiai segítséget kínálnak neki a hatalomhoz, és eltörlik az alkotmánynak azt a szakaszát, amely Belaruszt „atomfegyvermentes övezetként” határozza meg, ami valószínűleg megnyitja az utat az orosz nukleáris fegyverek visszatérése előtt Belaruszba.

A szavazásra Oroszország indokolatlan ukrajnai inváziójával a háttérben került sor, amikor is Moszkva Belarusz területét használta a támadás egyes részeinek kiindulópontjául.

Mit jelent az alkotmánymódosítás?

„A belarusz területről Ukrajna ellen indított indokolatlan támadásokkal – már az alkotmánymódosítási javaslatokról szóló szavazás hivatalos napja előtt – láthattuk, mit jelentenek ezek a változások Belaruszban” – mondta Fisher.

„Azt jelentik, hogy Belarusz népét olyan háborúkba rángathatják bele, amelyeket nem akarnak megharcolni egy szomszédos ország ellen, amellyel sok belarusznak szoros a kapcsolata. Világos, hogy Belarusz népe nem ezt akarja” – tette hozzá.

Lukasenka azután vetette fel először a módosítások lehetőségét, hogy a 2020. augusztusi elnökválasztás példátlan tüntetéseket váltott ki, amelyeket brutális megtorlás kísért, és ezt a nemzetközi közösség nem hagyta szó nélkül. A választást, amellyel Lukasenka a hatodik elnöki ciklusát kezdhette meg, az ellenzék szerint elcsalták.

Voksolás helyett a háború ellen demonstráltak

Mivel a február 27-i népszavazás eredményéhez nem férhetett kétség, sok belarusz megfogadta Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető felhívását, hogy a voksolást az Ukrajna elleni háborúval szembeni tiltakozásra használja fel.

Fisher üdvözölte a tüntetők erőfeszítéseit, akik közül több százat vettek őrizetbe a rendőrök, és jelentős fejleménynek nevezte az ellenvélemények demonstrációját.

„Bár nem voltak olyan nagyok, mint a 2020-as meghamisított választások utáni tiltakozások, azután kezdődtek, hogy a hatóságok hónapokon át tartóztattak le, vertek meg és kínoztak tüntetőket vagy bárkit, akiről úgy gondolták, hogy nem ért egyet azzal, ahogy ők működnek” – mondta Fisher.

Nagy bátorság

„Nagy bátorság egy ilyen környezetben nyilvánosan tiltakozni. Ahogy 2020 óta teszi, a belarusz nép megint azzal mutatta meg a bátorságát, hogy kiáll amellett, amiben hisz. Ahogy 2020 óta tették, több százan közülük nagy árat fizettek ezért – egy olyan rezsim tartóztatta le őket, amelyik nem tudja elviselni a különvélemény vagy egyet nem értés legenyhébb kifejezését sem” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok küldötte, akit a szenátus 2020-ban jóváhagyott az Egyesült Államok 2008 óta első belarusz nagyköveteként, nem tudja betölteni tisztségét Minszkben, mert a belarusz kormány megtagadta tőle a vízumot, válaszul Washington szigorú gazdasági szankcióira, amelyeket Lukasenka és rezsimje több tagja ellen a választások és az ellenvélemények brutális letörése miatt rendeltek el.

Bezárták a nagykövet nélküli nagykövetséget

Fisher megjegyzései azután hangzottak el, hogy az Egyesült Államok február 28-án bejelentette: felfüggesztette a minszki nagykövetség működését „az orosz katonai erők indokolatlan ukrajnai támadásából eredő biztonsági és védelmi problémák miatt”.

Azt mondta, Washingtonnak „nem volt más választása, mint bezárni a minszki nagykövetséget a belarusz hatóságok ellenséges és korlátozó lépései miatt”.

Fisher hozzátette, hogy mivel a működés felfüggesztéséről szóló döntés gyorsan történt, még mindig számos függőben lévő probléma van, amelyeket a külügyminisztériumnak el kell rendeznie a továbblépés érdekében.

„Az ének a mi fegyverünk” – Tovább énekel a száműzetésben egy belarusz kórus
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:26 0:00

XS
SM
MD
LG