Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államok szerint riasztó a demokrácia visszaszorulása a világban


Antony Blinken Washingtonban, az Egyesült Államok Holokauszt-emlékmúzeumában 2022. március 21-én
Antony Blinken Washingtonban, az Egyesült Államok Holokauszt-emlékmúzeumában 2022. március 21-én

Riasztó mértékben szorult vissza a demokratikus elvek és az emberi jogok érvényesülése a világ számos pontján az utóbbi évben – figyelmeztetett az amerikai külügyminiszter.

Antony Blinken a washingtoni külügyi tárca friss emberi jogi jelentésének ismertetésekor hangsúlyozta, hogy „e hanyatlás emberekre gyakorolt következményei kevés helyen voltak annyira szembeötlők, mint az orosz kormány brutális ukrajnai háborújában”.

„A kormányok egyre több bírálójukat zárják börtönbe (…) Az is egyre gyakoribb, hogy önkényesen őrizetbe vesznek egyeseket, emberi sakkfiguraként használva fel őket, hogy így erősítsék meg magukat a kétoldalú kapcsolatokban” – közölte.

Az amerikai diplomácia vezetője egyebek mellett elítélte a súlyos és rendszerszintű kínai jogsértéseket, illetve az afganisztáni nők, tiltakozók és újságírók tálibok általi önkényes bebörtönzését is.

Az értékelésben a világ csaknem kétszáz országát végigveszik, Blinken ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban is jelentkeznek bizonyos kihívások az emberi jogok terén. Azt a kritikát azonban visszautasította, hogy az amerikai kormány ne gyakorolna nyomást e tekintetben az ország egyes szövetségeseire.

„Azonos mércével mérünk attól függetlenül, hogy az adott ország barátinak számít-e, vagy komoly nézetkülönbségeink vannak vele. Ez jól tükrözi az emberi jogok alapelvét, azt, hogy ezek univerzálisak” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG