Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Államokat aggasztja a műholdak elleni orosz fegyverek fejlesztése


Mike Turner az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának ülésén Washingtonban 2019. november 20-án
Mike Turner az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának ülésén Washingtonban 2019. november 20-án

Amerikai titkosszolgálati információk szerint Oroszország űrbe telepíthető műholdelhárító nukleáris fegyver fejlesztésén dolgozik, ami fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok nemzetbiztonságára.

A washingtoni képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti elnöke, Mike Turner előző nap konkrétumok megnevezése nélkül arra szólította fel a Joe Biden vezette kormányzatot, hogy oldják fel a súlyos fenyegetéssel kapcsolatos értesülések titkosítását, hogy minél előbb meg lehessen vitatni a szükséges intézkedéseket.

Több más törvényhozó, köztük a kongresszusi alsóház szintén republikánus elnöke, Mike Johnson óva intett azonban a pániktól.

Ehhez kapcsolódóan: Csodafegyver vagy propagandaeszköz? Először vethették be Oroszország új generációs rakétáját

A helyi sajtó névtelenséget kérő illetékesekre hivatkozva arról ír, hogy az Egyesült Államok tájékoztatta európai szövetségeseit és a törvényhozást az orosz űrbázisú nukleáris rendszer fejlesztéséről.

Ugyanakkor arra is kitértek a tisztségviselők, hogy az új fegyverek még nem állnak készen, közvetlenül így nem jelentenek egyelőre veszélyt.

Ehhez kapcsolódóan: Az új űrkorszak: nemzetbiztonság és hatalmas üzlet – Űr és NER, 1. rész

Szakértők rámutattak, hogy egy ilyen űrfegyver fenyegetést jelenthet a távközlés szempontjából fontos amerikai műholdakra. Azt még nem tudni biztosan, hogy nukleáris rendszerről lehet-e szó, de ettől tartanak

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője olyan fortélynak nevezte az új orosz katonai képességekről szóló jelentéseket, amelyeknek célja az amerikai kongresszus meggyőzése az ukrajnai támogatások jóváhagyásáról.

„Nyilvánvaló, hogy Washington minden létező eszközzel megpróbálja a segélycsomag megszavazására kényszeríteni a kongresszust. Lássuk, hogy milyen cselt fog még bevetni a Fehér Ház!” – mondta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG