Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az egyesült ellenzék Róna Pétert választotta elnökjelöltnek


Róna Péter az LMP kétnapos elnökválasztó kongresszusának nyitónapján Budapesten, 2013. március 23-án
Róna Péter az LMP kétnapos elnökválasztó kongresszusának nyitónapján Budapesten, 2013. március 23-án

Az egyesült ellenzék hat pártja és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt Róna Péter jogász-közgazdászt jelöli a márciusi elnökválasztáson.

Az Egységben Magyarországért sajtóosztályának közleménye szerint a 79 éves Róna Péter elfogadta a kormányváltásra készülő ellenzéki szövetség felkérését.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a mai parlamenti viszonyok között a Fidesz könnyen megszavazza saját jelöltjét, Novák Katalint. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az államfői tisztségre is alternatívát mutassunk. Róna Péter egyszerre elkötelezett a keresztény értékek, a társadalmi igazságosság és a fenntartható fejlődés mellett; ezek az Egységben Magyarországért sokszínű politikai közösségének is fontosak. Gazdag életútja, elismertsége és eddigi közéleti szerepvállalása alkalmassá tenné a nemzet egységét megtestesítő köztársasági elnöki tisztségre” – közölte Márki-Zay Péter.

„Hogy helyette Orbán Viktor egyik leghűségesebb szolgája lesz a köztársasági elnök, az sokat elmond Magyarország jelenlegi állapotáról. Az Egységben Magyarországért pártjai a közvetlen államfőválasztást támogatják, így ha az új ciklusban sikerül módosítani az alkotmányt, a következő elnök személyéről a választópolgárok dönthetnek majd” – tette hozzá.

Róna Péter családjával 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált, ahol a kormányzati, majd a bankszektorban is dolgozott, később gazdaságtörténészi diplomája mellé az Oxfordi Egyetemen szerzett jogászdiplomát. 1986-ban a Schroders Bank elnökévé nevezték ki. A rendszerváltás után amerikai karrierjét hátrahagyva tért haza Magyarországra, ahol az Első Magyar Alap vezetője lett, majd megalapította a buszgyártással foglalkozó NABI Észak-Amerikai Járműipari Rt.-t.

Bekapcsolódott a magyarországi akadémiai világba is, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának nemzetközi jogi tanszékén lett óraadó 2004 és 2010 között. Tapasztalatait 2008-ban a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott hiteltárgyalások során tanácsadóként vette igénybe a magyar kormány, 2010-ben a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottságának tagja lett.

Előző héten Márki-Zay Péter arról számolt be, hogy Iványi Gábort, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökét jelölné köztársasági elnöknek, aki szerinte „hívő keresztény emberként, lelkészként a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus”.

Szanyi Tiborék pártja, az ISZOMM a Neoton Família korábbi énekesét, Pál Évát szeretné, Toroczkai László pártja, a Mi Hazánk pedig Popély Gyula szlovákiai magyar történészt tartaná a legalkalmasabbnak.

XS
SM
MD
LG