Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Iványi Gábort akarná inkább államfőnek Márki-Zay Péter


Orbán Viktor egy idős hölgy mellett szerepelt legújabb kampányvideójában
Orbán Viktor egy idős hölgy mellett szerepelt legújabb kampányvideójában

Iványi Gábort jelölné köztársasági elnöknek Márki-Zay Péter, a Jobbik még nem állt be mögé

Márky-Zay Péter szerint Iványi Gábor egyszerre lehetne a fideszesek és a többiek köztársasági elnöke is, bár hivatalosan egyelőre csak érdeklődött, hogy a metodista lelkész vállalná-e a jelöltséget. Iványi Gábor a Telexnek elmondta, hogy vállalná.

„Azt gondolom, hogy hívő keresztény emberként, lelkészként ő a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus” – mondta Márki-Zay a híroldalnak.

Ezzel együtt az ellenzéki pártok közösen hoznak végső döntést, a Jobbik szerint pedig még három jelölt van versenyben. A Fidesz Novák Katalint, a Fidesz korábbi alelnökét jelöli.

Szanyi Tiborék pártja, az ISZOMM a Neoton Família korábbi énekesét, Pál Évát szeretné, Toroczkai László pártja, a Mi Hazánk pedig Popély Gyula szlovákiai magyar történészt tartaná a legalkalmasabbnak.

Nyugdíjak a porondon

Orbán Viktor egy idős hölgynek, az állítólagos Marika néninek magyarázta el egy videóban, milyen nagy dolog az, hogy a választások előtt 13. havi nyugdíjat fog kapni. Ráadásul történelmi elégtételnek érzi, mert szerinte ezt a baloldal vette el, de ő adja most vissza.

Hogy volt ez a 13. havi nyugdíj?
A 13. havi nyugdíjat egyébként a Medgyessy-kormány vezette be és a Bajnai-kormány vonta vissza a válság alatt, törvénybe foglalva ehelyett a nyugdíjprémium intézményét. Orbán Viktor 2006-ban a 14. havi nyugdíj ígéretével kampányolt, de mivel nem nyert, ebből azóta sem lett semmi.


A párbeszédes Tordai Bence erre úgy kontrázott, hogy miért csak most jutott eszébe Orbánnak, hogy visszaadja a 13. havi nyugdíjat. Szerinte ugyanis a bukás lehetősége okozza most a választások előtti állami pénzosztást. Márky-Zay Péter pedig hozzáfűzte, hogy nem csak a választások környékén fontos a nyugdíjasok jóléte, egyébként pedig a kormányváltás után ő is megtartaná ezt a juttatást.

A katolikus papok is ajándék pénzt kaptak

Több százezres ajándék pénzt kaptak katolikus papok az év végén, számolt be a Szemlélek. Bár a Miniszterelnökség és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sem kívánta elárulni, honnan van most ez a pluszpénz, kiderült, hogy a kormánytól érkezett a jövedelempótlék egy külön megállapodás alapján. Az összeg változó, volt, aki 910 ezer forintos ajándékot kapott kézhez az év végén, más csak pár százezret. A Telexnek a Püspöki Konferencia azt válaszolta, hogy egy bizonyos 2001-es megállapodás elvei alapján érkezett most ez az extra jövedelem a papoknak.

A kormányzati kampányt támogató kiadványok továbbra is olyan véleménycikkeket publikálnak, amelyek szerint egyrészt Soros György be akar avatkozni a választásokba, a vidéki Márki-Zay Péter pedig szerintük minden vidékit támad. A Magyar Nemzet véleménycikkben jelentette be, hogy a választási csalás baloldali hagyomány”, ugyanakkor az EBESZ-nek nem kéne annyi megfigyelőt küldenie a választásokra.

Minden hétköznap egy cikkben foglaljuk össze az április 3-ra kiírt választás friss kampányhíreit. Így könnyen követheti a pártok és jelöltek népszerűségét célzó nyílt vagy burkolt történéseket.
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG