Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Egyesült Királyság terrorszervezetnek nyilvánítja és betiltja a Wagner-csoportot


A Wagner-csoport logója
A Wagner-csoport logója

A hírhedt orosz zsoldoscsoport annak ellenére is fenyegetést jelent a globális biztonságra, hogy volt vezetője, Jevgenyij Prigozsin nemrég életét vesztette – figyelmeztetett a brit kormány.

A tájékoztatás szerint a kabinet kezdeményezni fogja a parlamentnél a Wagner felvételét a terrorizmus elleni törvény alapján összeállított listára.

Amennyiben ezt a képviselők jóváhagyják, tilos lesz az ukrajnai háborúban fontos szerepet játszó, illetve Szíriában és több afrikai országban is jelen lévő csoport támogatása, ahogyan a tagság is.

Ehhez kapcsolódóan: Prigozsin halála: öt kérdés arról, mi jön ezután

Elemzők szerint a szavazásra napokon belül sor kerülhet. Ennek nyomán az orosz katonai magáncég egy kategóriába fog tartozni a dzsihadista Iszlám Állammal, a palesztin Hamásszal és a különböző észak-írországi fegyveres csoportokkal.

Suella Braverman belügyminiszter rámutatott, hogy a zsoldosok barbár gyilkosságokban, kínzásokban, fosztogatásokban vesznek részt.

„Ukrajnai, közel-keleti és afrikai műveleteik fenyegetést jelentenek a globális biztonságra. Egyértelműen terroristák – a jegyzékbe vétel ezt világossá teszi a brit jogban” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Emberrablással és kínzással vádolja a Wagner-csoportot egy orosz ezredes

Az intézkedés nyomán a hatóságoknak joguk lesz a szervezet vagyonának és eszközeinek lefoglalására, bár ez jórészt elméleti lehetőség, mivel nem tudni arról, hogy a Wagner az Egyesült Királyságban bármifajta tevékenységet folytatna.

A londoni parlament külügyi bizottsága júliusban javaslatot tett az orosz zsoldoscsoport betiltására, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az illetékes szervek alábecsülik a milícia jelentette veszélyt.

Számos ország szankciókat rendelt el a Wagner vezetői ellen. Észtország és Litvánia terrorszervezetnek, az Egyesült Államok pedig nemzetközi bűnszervezetnek nyilvánította a csoportot.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG