Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberrablással és kínzással vádolja a Wagner-csoportot egy orosz ezredes


A Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin 2023. május 31-én Moszkvában
A Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin 2023. május 31-én Moszkvában

A katonai magáncég emberei által Kelet-Ukrajnában elfogott Roman Vinivitin arról számolt be, hogy a zsoldosok orosz katonákat raboltak el és kínoztak meg.

A Wagner néhány nappal ezelőtt videót tett közzé a láthatólag megvert ezredesről, aki a felvételen elismeri, hogy ittasan arra utasította az általa irányított katonákat, hogy nyissanak tüzet a zsoldosokra a közelben. Tettéért bocsánatot kért a nyilatkozatban.

Ezzel szemben Vinivitin csütörtökön leszögezte, hogy vallomása kényszer hatására született, és azt állította, hogy a gyakorta Vlagyimir Putyin elnök séfjeként is emlegetett Jevgenyij Prigozsin vezette vállalat fegyveresei felszereléseket és járműveket vettek el erőszakkal a hadseregtől, illetve katonákat raboltak el, akikkel szerződést írattak alá a csatlakozásról.

Ehhez kapcsolódóan: Ki kicsoda az orosz zsoldoscégek között?

Tájékoztatása szerint többeket megkínoztak, egy katona pedig öngyilkos lett, miután megerőszakolták.

„A Wagner e tettei meggyengítették pozícióinkat a bahmuti frontvonal szárnyain” – fogalmazott.

Nyilatkozatának hitelességet egyelőre nem lehet megerősíteni független forrásokból.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-vezér szerint több mint húszezer orosz zsoldos esett el Bahmutnál

Vinivitin közölte, hogy azért vették őrizetbe a zsoldosok, mert nem volt hajlandó engedelmeskedni. Ezt követően elmondása szerint egy pincében tartották fogva, ahol kínzásnak is alávetették.

„Nem hagytak aludni, éjszakánként háromszor kivittek, és eljátszották a kivégzésemet” – jelentette ki, illetve „az orosz fegyveres erők hiteltelenítésével” vádolta meg Prigozsint.

Ezek az újabb fejlemények a Wagner-csoport és a moszkvai védelmi minisztérium közötti feszültségek kiéleződését jelzik. Prigozsin számos alkalommal élesen és nyíltan bírálta a tárca vezetését.

XS
SM
MD
LG