Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ellenzék az óvodák és iskolák hétfői nyitásának elhalasztását kéri Orbántól


Óvodásokat almával kínál az óvónő Nyíregyházán, 2021. március 10-én
Óvodásokat almával kínál az óvónő Nyíregyházán, 2021. március 10-én

Azt kéri közleményben a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd a kormánytól, hogy az intézmények kinyitásáról ne politikai alapon, hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön.

„A kormány jövő hétfőtől több százezer óvodást, alsó tagozatos diákot, szülőt és tanítót tesz ki a koronavírus harmadik, és eddig legveszélyesebb hullámának. Miközben a frissen beoltott pedagógusoknál még nem alakulhatott ki teljes védettség, addig a betegek és a kórházban ápoltak átlagéletkora folyamatosan csökken, egyre több fiatal kapja el a betegséget, és kell megküzdenie a súlyos tünetekkel” – írták egységes közleményükben az ellenzéki pártok.

A hat aláíró, a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szerint ha úgy nyitnak ki az óvodák és iskolák, hogy a pedagógusoknak még nem megfelelő a védettségi szintjük, akkor sokkal nagyobb az esélye a vírus terjedésének, így a szülők is sokkal kitettebbek a fertőzésnek, mert sok esetben még nem kapták meg az oltást.

Szerintük az sem megoldás, amit Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár javasolt, miszerint az intézményvezetők engedélyezhetik a gyerekek távollétét, ha a szülők tartanak attól, hogy gyermekük az iskolából hazaviheti a vírust. „Ez azonban hazárdjáték, Orbán Viktor a tanárokra és a szülőkre hárítja a felelősséget. A fertőzöttek és a halottak magas száma miatt a kormánynak kellene döntenie az online oktatás teljes körű fenntartásáról” – közölték a pártok.

Azt kérik a kormánytól, hogy vonja vissza az óvodák és iskolák hétfői nyitását, és arról ne politikai alapon, vagy „telt házas focimeccseket kergető álmok miatt”, hanem az aktuális járványadatok alapján döntsön, azután, hogy minden azt kérő pedagógus megkapta a második oltást, és eltelt a védettség kialakulásához szükséges idő.

  • 16x9 Image

    Wiedemann Tamás

    Wiedemann Tamás a Szabad Európa budapesti irodájának újságírója. 2007 óta ír gazdasági témájú cikkeket. Dolgozott a Magyar Hírlapnál, a Napi Gazdaságnál, a Magyar Nemzetnél és a G7-nél. 2009-ben a Robert Bosch Alapítvány és a Berliner Journalistenschule ösztöndíjasa volt Berlinben. 

XS
SM
MD
LG