Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével is találkozott az uniós biztos Budapesten


Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa sajtótájékoztatón beszél kétnapos látogatása után az EU budapesti irodájában 2021. november 12-én
Didier Reynders, az EU igazságügyi biztosa sajtótájékoztatón beszél kétnapos látogatása után az EU budapesti irodájában 2021. november 12-én

Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa úgy látja, Magyarországon egyértelműen érzékelhető az eltérő szexuális orientációjú emberek diszkriminációja. A biztos november 10-én érkezett Budapestre, hogy az Európai Bizottság jogállamisági jelentésének megállapításairól beszéljen a törvényhozás, a kormány, a bíróságok és a civil szféra képviselőivel. A következő hetekben több uniós tagállamot is felkeres.

Didier Reynders budapesti tárgyalásairól beszámolva az MTI szerint arról beszélt, hogy Magyarországon egyértelműen érzékelhető azoknak az embereknek a diszkriminációja, akiknek eltérő a szexuális orientációjuk. Mint mondta,meggyőződésük, hogy a magyar szabályozás ellentétes az európai uniós szabadságelvekkel. Törvénymódosítást akarnak látni az ügyben.

Didier Reynders közölte, hogy az igazságszolgáltatási rendszer működését, a korrupciót, a média helyzetét, valamint a fékeket és ellensúlyokat vizsgálják. Alapvetően nem változott a bizottság álláspontja a korábbihoz képest.

A hvg.hu szerint a biztos, aki felkereste a parlament üléseit, járt egyetemeken és civil szervezeteknél, találkozott Márki-Zay Péterrel és Karácsony Gergellyel, valamint a Kúria elnökével is, elmondta, hogy az Európai Bizottság jövőre már nemcsak megállapításokat, hanem konkrét javaslatokat is tesz majd jogállamisági kérdésekben. Ha ez sem segít, Brüsszel kész a szankciókra.

A magyar kormány szerint a jogállamisági jelentésnek nincs jogalapja

Erről már Varga Judit igazságügyi miniszter beszélt, miután találkozott a jogérvényesülésért felelős uniós biztossal. Varga Judit a magyar álláspont kifejtésekor emlékeztette a biztost arra, hogy a lengyel és a magyar kormány az Általános Ügyek Tanácsában már a jogállamisági jelentések készítéséről szóló döntés megszületésekor vétózott. Éppen azért tették, mert véleményük szerint az eljárásnak nincs jogalapja az uniós szerződésekben, a jogalap hiánya miatt pedig intézkedés sem fakadhat a jelentésekből.

Varga Judit az uniós biztos kétnapos budapesti látogatásának első napján találkozott Didier Reyndersszel, akivel beszélt a gyermekvédelmi törvényről is. Ezzel kapcsolatban közölte a biztossal, hogy Magyarországon a magyar szülők fogják megszabni gyermekük nevelésének irányát, továbbá az ezzel kapcsolatos jogalkotás tagállami hatáskör.

Varga Judit a magyar álláspont kifejtése mellett arról is beszélt, hogy a kormány szerint a jelentések Magyarország esetében kormánykritikus, elfogult civil szervezetek véleményére épülnek, a kettős mérce legdrasztikusabb példái.

A miniszter hozzátette: Magyarország diplomáciai és jogi párbeszédben mindig partnere lesz az Európai Bizottságnak, úgy véli ugyanakkor, hogy a jogállamisági jelentésekből „üvöltő kettős mérce” megtöri azt a kölcsönös, érzékeny bizalmat, amely összetartja az Európai Uniót és további együttműködésre sarkallja a tagállamokat.

XS
SM
MD
LG