Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ellenzéki pártok megállapodtak a közös program főbb pontjairól


A közös indulásról már korábban megállapodott hat párt vezetője kedden megállapodást írt alá arról, milyen Magyarországot szeretnének. A Jobbik, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd, az MSZP és a DK által elfogadott hat pontra máris „kormányprogramként” hivatkoztak.

Önmagával békében élő nemzet

Az első pontról Jakab Péter, a Jobbik elnöke beszélt és egyből történelmi jelentőségűnek nevezte az aláírandó dokumentumot. Jakab azt mondta, hogy győzelmük esetén véget vetnek a gyűlölködésnek, megteremtik a társadalmi békét, és újraegyesítik a nemzetet. A Jobbik elnöke szerint ha az eltérő világnézetű pártoknak sikerült megállapodniuk, akkor ez garantálja, hogy a társadalmi békét is el tudják hozni.

Jakab szerint már nem számít, hogy valaki jobb- vagy baloldali, konzervatív vagy liberális. Mindenkit a nemzet részének tekintenek, és minden magyart képviselni fognak függetlenül a származástól, vagy attól, hogy épp hol él.

„15 millió magyar kormánya leszünk” – mondta a Jobbik elnöke.

Demokratikus jogállam

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszélt demokratikus jogállamról. Azt mondta, egy új köztársaságot fognak felépíteni, ahol a polgárok ellenőrzik a kormányt, és nem fordítva, és olyan új jogállamot, amiben a hatalom szolgálja a törvényt, és nem fordítva. Céljuk egy szabad ország létrehozása, ahol szabad a sajtó, a tudomány, az oktatás és a művészet is.

A Momentum elnöke azt mondta győzelmük esetén nem egyetlen ember akarata fogja irányítani az országot, hanem a polgárok közösen. Véget fognak vetni az oligarchák hatalmának, leszámolnak a korrupcióval, mondta. Magyarország a törvényes rend országa lesz, ahol egyenlő jogok és kötelezettségek vonatkoznak mindenkire.

Jövőbe tekintő kormányzás

Alapvetően a fenntarthatóságról beszélt Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, olyan kormányzásról, amiben az ország és a bolygó jövőjét is figyelembe veszik. Schmuck szerint a klímaváltozás miatt a mostani utolsó generáció, aminek még a saját kezében van a sorsa. Ezért pedig fenntartható, környezettudatos gazdaságra és társadalomra van szükség.

Szükség van a csökkenő népesség problémájának kezelésére, arra hogy a családok merjenek gyereket vállalni. A migrációs problémák kezeléséhez alapvetően a klímaváltozás, az ökológiai válság kezelésére van szükség. Migrációs ügyekben európai együttműködésre van szükség Schmuck szerint, a bevándorlás kezelését azonban meg kell hagyni a nemzeti kormányok hatáskörében.

Gondoskodó társadalom

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke egy olyan társadalom képét rajzolta fel, melyben nem hagyják magukra az időseket, a betegeket és ahol minden gyermek érték. Ahol igazságos az újraelosztási rendszer, és ahol az ingyenes és jó minőségű egészségügyi ellátás, oktatás, szociális ellátás és kultúra mindenkit megillet. Ez azt jelenti, hogy aki tehetősebb, az többel járul hozzá a közös kiadásokhoz. Kiemelte, hogy a tisztességes munkáért tisztességes bér kell, hogy járjon, hogy férfiak és nők ugyanazért a munkáért ugyanannyi pénzt kapjanak.

Igazságos társadalom

Az MSZP társelnöke Kunhalmi Ágnes beszélt arról, hogy igazságos társadalomra és gazdaságra van szükség, ahol szabad és méltányos az oktatás, az állami szolgáltatások általában is jó minőségűek és mindenki számára elérhetők. Ehhez tisztességes versenyre, méltányos közteherviselésre van szükség. Ez utóbbiból pedig a felső tízezernek és a nagyvállalatoknak is ki kell venniük a részüket. A tisztességes bérek szükségessége mellett Kunhalmi a tisztességes nyugdíjakról is beszélt, és azt mondta, hogy a magyar béreknek utol kell érniük a nyugati bérszínvonalat.

Gazdaságilag, társadalmilag és politikailag is meg kell szüntetni az ország kettészakítását, mondta Kunhalmi. Ehhez pedig szükség van munkahelyteremtésre a hátrányosabb helyzetű régiókban. Olyan új munkajogi törvények kellenek, melyek mindig a dolgozókat védik, ezért eltörölnék a rabszolgatörvényt és helyreállítanák a háromoldalú érdekegyeztető rendszert.

Európai Magyarország

Az európai Magyarország vízióját Gyurcsány Ferenc a DK elnöke vázolta fel. Ő azt mondta, hogy az Európai Unió messze van ugyan a tökéletestől, de a legjobb választás Magyarországnak, ha tagja marad az uniónak. Gyurcsány szerint az EU-ban a magyarok hamarosan nyugati társaikhoz hasonlóan fognak élni, nem pedig másodrendű állampolgárként.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG