Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az előkerült kínai teniszcsillag tagadja, hogy szexuálisan bántalmazták volna


Peng Suaj mérkőzése a párizsi Roland Garros Stadionban 2018. május 29-én
Peng Suaj mérkőzése a párizsi Roland Garros Stadionban 2018. május 29-én

A hosszú eltűnés után előkerült korábbi kínai teniszcsillag visszavonta korábbi állításait, és határozottan tagadta, hogy bárki is szexuálisan bántalmazta volna.

Nagy port kavart Peng Suaj ügye, aki hetekre eltűnt a nyilvánosság elől, miután novemberben zaklatással vádolta meg a Kínai Kommunista Párt (KKP) egy volt magas rangú tisztviselőjét, Csang Kao-lit, aki akkori állítása szerint szexre kényszerítette. Bejegyzését hamarosan törölték, és az erről szóló vitákat továbbra is cenzúrázzák, azonban gyorsan terjedni kezdtek a posztról készített képernyőfelvételek.

Egy helyi napilap vasárnap közzétett egy videót a 35 éves Pengről, amelyben arról beszél, hogy az utóbbi hetekben végig otthon volt Pekingben, szabadon.

„Mindenekelőtt szeretnék hangsúlyozni valami nagyon fontosat. Soha nem mondtam azt, hogy bárki is szexuálisan bántalmazott volna. Ezt nagyon világosan le kell szögeznem” – közölte a sportoló.

„Sok félreértés történt” – tette hozzá.

Az interjút készítő újságíró nem kérdezett rá, mégis hogyan kerülhetett fel Weibo-oldalára a hosszú és részletes leírás november 2-án.

A cikk szerint Peng a február 4-én kezdődő pekingi olimpiai és paralimpiai játékok egyik promóciós rendezvényén vett részt Sanghajban.

Emellett az állami médiában is megjelent egy Peng nevében kiadott, angol nyelvű nyilatkozat, amelyben visszavonja a vádjait.

Hitelességi problémák

Steve Simon, a Női Tenisz-világszövetség (WTA) vezetője kételyeit fejezte ki a közlemény hitelességével kapcsolatban.

Sokan továbbra is aggódnak a nő biztonsága miatt, és aktivisták attól tartanak, hogy ilyen légkörben még kevesebb áldozat lesz hajlandó megszólalni.

A 75 éves Csang Kao-li közeli szövetségese Hszi Csin-ping elnöknek, 2018-ig tagja volt a KKP legfelső vezetőségének, a Politbüro néven ismert héttagú állandó bizottságnak. A vele szemben megfogalmazott vádakra nem reagált.

A WTA az ügy miatt felfüggesztette a kínai versenyeket. Ez volt az eddigi leghatározottabb kiállás Kína ellen valamely sportszövetség részéről. A lépésen több millió dollárt veszített a szervezet.

Simon többször is vizsgálatot sürgetett, illetve szerette volna elérni, hogy közvetlenül kapcsolatba léphessenek a párosban kétszeres Grand Slam-győztes játékossal.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ezzel szemben korábban azt közölte, hogy videochaten elérték Penget, aki – szerintük – rendben van.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG