Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Üzleti és politikai viták állnak kínai hírességek gyanús eltűnése mögött


Fan Bingbing kínai színésznő (jobbra), Jackie Chan és Xu Jinglei egy filmpremieren Hongkongban 2009. február 25-én
Fan Bingbing kínai színésznő (jobbra), Jackie Chan és Xu Jinglei egy filmpremieren Hongkongban 2009. február 25-én

Peng Suaj korábbi wimbledoni bajnok teniszező nem az első kínai híresség, aki tisztázatlan körülmények között tűnt el a nyilvánosság elől. A közelmúltban üzletemberek és színészek is lekerültek a térképről, miután vitába kerültek jó politikai kapcsolatokkal rendelkező személyekkel.

Hova lett Jack Ma?

Jack Ma, az Alibaba alapítója, Fan Bingbing színésznő és Duan Weihong milliárdos vállalkozó: három név azok közül az ismert kínai személyiségek közül, akik a közelmúltban tisztázatlan körülmények között tűntek el a nyilvánosság elől.

Jack Ma, Kína legismertebb vállalkozója és a világ egyik legnagyobb e-kereskedelmi vállalatának, az Alibaba Groupnak az alapítója azután nem jelent meg többé a nyilvánosság előtt, hogy egy 2020 októberében tartott beszédében kritizálta a kínai szabályozóhatóságokat. Napokkal később a kormány elrendelte, hogy Ma Ant Group nevű pénzügyi szolgáltatója, amely az Alibaba online fizetési üzletágából nőtte ki magát, függessze fel tervezett tőzsdére lépését Hongkongban és Sanghajban.

A közösségi médiában ellentmondásos információk terjedtek arról, hogy Mát őrizetbe vették-e. Az üzletember barátai állítólag azt mondták, hogy nem tartóztatták le, de nyilvánosan nem nyilatkoztak a médiában. Ma két hónappal később újra megjelent az Alibaba által közzétett 2020. januári videóban, de hónapokig tartó eltűnéséről nem is tett említést.

Eltűnés adóelkerülési ügy után

Fan Bingbing, Kína korábban legjobban fizetett színésznője 2018-ban közel három hónapra tűnt el úgy, hogy semmit nem lehetett róla tudni. Eltűnése után nem sokkal a közösségi médiában olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint a színésznő adóelkerülési ügybe keveredett.

Fan végül a közösségi médiában közzétett poszttal törte meg a csendet, amelyben beismerte, hogy az adóhatóságok összesen 130 millió dollárnyi adó és büntetés megfizetésére kötelezte őt és az általa képviselt vállalatokat.

Kitálalt volna a korrupcióról, eltűnt

Duan Weihong üzletasszony 2017-ben tűnt el, és férje, Desmond Shum azt mondta, hogy négy évig nem hallott felőle, amíg egy könyv kiadására készült a kínai elit korrupciójáról. Shum a Time magazinnak elmondta, hogy felesége telefonon könyörgött neki, hogy ne adja ki Vörös rulett című könyvét.

Duant, más néven Whitney Duant a The New York Times idézte egy 2012-es cikksorozatban, amely Ven Csia-pao akkori miniszterelnök, Kína második számú vezetőjének családi vagyonáról szólt. Továbbra sem világos, hogy pontosan mi vezetett az eltűnéséhez.

Egy ingatlanmogul, Ren Csikiang 2020 márciusában tűnt el a nyilvánosság elől, miután kritizálta Hszi Csin-ping elnök koronavírusjárvány-kezelését. Rent még abban az évben 18 év börtönbüntetésre ítélték korrupció vádjával.

XS
SM
MD
LG