Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ 4,2 milliárd dollárt kér az ukrán menekültek megsegítésére erre az évre


Egy helyi nézi lerombolt lakását egy kétszintes lakótömbben, amelyet nemrég ért találat Makijivkában 2024. január 12-én
Egy helyi nézi lerombolt lakását egy kétszintes lakótömbben, amelyet nemrég ért találat Makijivkában 2024. január 12-én

Az ENSZ 4,2 milliárd dollár támogatási igényt jelentett be az Ukrajnában élők és az országból elmenekülők megsegítésére a 2024-es évre. Az összeg mintegy háromnegyedét, 3,1 milliárd dollárt az Ukrajnán belül élő 8,5 millió rászoruló támogatására szánják. A fennmaradó 1,1 milliárd dollárt az országon kívüli menekülteknek és a befogadó közösségeknek juttatnák.

A támadások legutóbbi hulláma „megmutatja a háború katasztrofális polgári veszteségeit”, a zord tél pedig növeli a humanitárius segélyek igényét – közölte az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának és az ENSZ menekültügyi ügynökségének genfi irodája.

„A frontvonalban lévő városokban és falvakban az emberek kimerítették szűkös erőforrásaikat, a túlélés érdekében segélyre szorulnak" – áll a közleményben.

Ukrajnát az utóbbi időben intenzív orosz légitámadások érték. Kijevi tisztviselők szerint több mint ötszáz drónt és rakétát semlegesítettek csak december 29. és január 2. között.

Csaknem két évvel azután, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, az ENSZ szerint az országban 14,6 millió embernek van szüksége humanitárius segítségre, míg mintegy 6,3 millióan elmenekültek.

Korábbi cikkünk a témában: Oroszország újabb rakétazáport zúdított Ukrajnára

„Gyermekek százezrei élnek a háború frontvonalában lévő közösségekben, rettegve, traumatizálva és megfosztva alapvető szükségleteiktől. Már csak ennek a ténynek is arra kellene késztetnie minket, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy több humanitárius segítséget juttassunk Ukrajnába” – mondta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius vezetője.

„Az otthonok, iskolák és kórházak ismét megrongálódtak, akárcsak a víz-, gáz- és áramellátó rendszerek – fogalmazott. – A társadalom szövetét érik a támadások, amelyeknek pusztító következményei vannak” – tette hozzá.

Az ENSZ szerint a szomszédos országokban élő ukrán menekültek „szintén fokozott és tartós támogatásra szorulnak”. Mint mondta, az iskoláskorú menekült gyerekeknek csak a fele jár iskolába, a felnőtteknek pedig csak negyven-hatvan százaléka dolgozik, „sokan továbbra is kiszolgáltatottak, nem tudják fenntartani magukat”.

Griffiths közölte, hogy az adományozók a tavalyi, 3,9 milliárd dolláros felhívás 67 százalékát fedezték Ukrajna esetében, ami az egyik legjobb szint a világon. Elismerte ugyanakkor, hogy „a finanszírozásért folyó verseny egyre nagyobb”, mivel máshol is válságok vannak, például a gázai háború miatt.

„Mindazok mellett, ami a világban történik, ki kell tartanunk az ukrán emberekért” – mondta Griffiths.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG