Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ bírálta a Kínában élő kisebbségek munkakörülményeit


Az ujgurokkal szembeni jogsértések ellen tüntetnek az indonéz fővárosban 2022. január 4-én
Az ujgurokkal szembeni jogsértések ellen tüntetnek az indonéz fővárosban 2022. január 4-én

A kínai Hszincsiang tartományban élő kisebbségek munkakörülményeiről, az érintetteket a szabad munkaválasztástól megfosztó „kényszerítő intézkedésekről” írt éves jelentésében az ENSZ Munkaügyi Szervezete (ILO).

Az illetékes szakértői testület által összeállított, 870 oldalas értékelés vonatkozó részében elsősorban a munkajogok érvényesülésének kérdésével foglalkoztak a hszincsiangi helyzettel kapcsolatban. Ez bizonyos tekintetben újdonságnak számít, ugyanis a nemzetközi bírálatok általában az emberi jogi dimenzióra fókuszálnak.

Nyugati kormányok és jogvédő szervezetek szerint eddig mintegy kétmillió embert zártak átnevelőtáborba Hszincsiang tartományban, ahol beszámolók szerint a hatóságok kényszermunkának és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim kisebbség tagjait, de gyakori a fizikai és a nemi erőszak is. Kína tagadja a vádakat, azt állítva, hogy csak önkéntes alapon biztosítanak képzést, ami nagyban hozzájárult a terrorizmus visszaszorításához a régióban.

A most közzétett dokumentumban ki is tértek arra, hogy Peking a kényszermunkával kapcsolatos vádakat külső erők „piszkos trükkjének” nevezte, „egyszerű hazugságoknak”, amelyeket hátsó szándékkal terjesztenek.

„A bizottság ugyanakkor megállapította, hogy Kínában az ujgurok és más muszlim kisebbségek foglalkoztatási helyzete számos jelét mutatja kényszerítő intézkedéseknek” – szögezték le.

Egyebek mellett írtak a munkások szigorú biztonsági kíséret melletti áttelepítéséről, a szoros megfigyelésről, a dolgozók visszatartásáról, illetve az internálással kapcsolatos fenyegetésekről, amennyiben az érintettek nem fogadják el a kormány fennhatóságát.

Az ILO felkérte a kínai vezetést, hogy nyújtson részletes tájékoztatást az úgynevezett szakmai továbbképzéseken oktatott kurzusokról és az ezekben részt vevők létszámáról, valamint arról, hogy miként garantálják a térség lakosainak jogait, a szabad munkahelyválasztást, a kényszermunka megelőzését.

Az amerikai külügyminisztérium ismét felszólította Kínát, hogy vessen véget a népirtásnak és az emberiség elleni bűncselekményeknek a muszlim kisebbségekkel szemben, és szüntesse be a kényszermunkát.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG