Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb amerikai szankciók az ujgurokkal szembeni kínai jogsértések miatt


Egy „szakmai képzési központ” bejárata Hszincsiang tartományban 2018. szeptember 4-én
Egy „szakmai képzési központ” bejárata Hszincsiang tartományban 2018. szeptember 4-én

Az amerikai kormány újabb szankciókat jelentett be számos kínai vállalat ellen az ujgur kisebbséggel szembeni tömeges és súlyos jogsértések miatt.

A tájékoztatás szerint a kereskedelmi és a pénzügyminisztérium csütörtökön fogadta el összehangolt intézkedéseit mintegy harminc entitás ellen.

Egyebek mellett embargót hirdettek a kínai Katonai Egészségtudományi Akadémiával, illetve tizenegy kutatóintézetével szemben, amiért biotechnológiai fejlesztésekkel támogatják a hadsereget. Nyolc technológiai céget, köztük egy pilóta nélküli repülőgépekkel foglalkozó vállalatot is tiltólistára helyeztek. Ezentúl amerikai cég nem adhat el alkatrészt ezeknek kifejezett hatósági engedély nélkül.

Eközben a szenátus egyhangúlag jóváhagyta azt a jogszabályt, amelynek alapján megtiltják bizonyos, az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományból származó termékek importját, hacsak nem tudják bizonyítani, hogy előállításuk során nem alkalmaztak kényszermunkát. Joe Biden amerikai elnök várhatóan hamarosan aláírja a törvényt, amely így hatályba léphet.

A pekingi külügyminisztérium pénteken hangsúlyozta, hogy minden szükséges lépést meg fognak tenni a kínai intézmények és vállalatok jogainak és érdekeinek biztosítása érdekében.

„Az Egyesült Államoknak nincsenek fenntartásai azzal kapcsolatban, hogy minden lehetséges módon besározza Kínát” – jelentette ki Vang Ven-pin szóvivő, aki szerint az intézkedés súlyosan aláássa a piacgazdaság alapelveit és a nemzetközi szabályokat.

Internálótáborok, megfigyelés

Washington szerint eddig mintegy kétmillió embert zártak átnevelőtáborba Hszincsiang tartományban, ahol beszámolók szerint a hatóságok kényszermunkának és erőszakos sterilizációnak vetik alá a muszlim kisebbség tagjait. Kína tagadja a vádakat, azt állítva, hogy csak önkéntes alapon biztosítanak képzést, ami nagyban hozzájárult a terrorizmus visszaszorításához a régióban.

Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő arról számolt be, hogy hírszerzési információk szerint csúcstechnológiájú megfigyelőrendszer működik Hszincsiangban. Biometrikus arcfelismeréssel és DNS-mintákkal adatokat gyűjtenek minden 12 és 65 év közötti lakosról.

Az Egyesült Államok előző héten jelentette be, hogy diplomáciai bojkottot hirdet a jövő évi pekingi téli olimpiai és paralimpiai játékok ellen a kínai hatóságok ujgurokkal szembeni bánásmódja miatt. A kezdeményezéshez később Nagy-Britannia, Kanada és Ausztrália is csatlakozott.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG