Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ sajtószabadságdíjára jelölték a Szabad Európa bebörtönzött újságíróját


Alszu Kurmaseva egy orosz bíróságon 2024. február 1-jén
Alszu Kurmaseva egy orosz bíróságon 2024. február 1-jén

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) sajtószabadságdíjára jelölte Csehország és huszonkét másik ország a Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) Oroszországban több mint százhúsz napja bebörtönzött munkatársát, Alszu Kurmasevát.

A Szabad Európa tatár–baskír szolgálatának dolgozó veterán újságíró október 18. óta van rács mögött. Az RFE/RL prágai irodájában dolgozó, amerikai–orosz kettős állampolgár nő tavaly májusban utazott a szülőföldjének számító oroszországi Tatár Köztársaságba családi vészhelyzet miatt.

Átmenetileg őrizetbe vették már június 2-án, amikor a kazanyi repülőtéren várta Prágába tartó járata indulását. Akkor mindkét útlevelét és a telefonját is lefoglalták, azóta nem hagyhatta el Oroszországot.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb vádat emeltek Oroszországban a Szabad Európa újságírója ellen

Öt hónapnyi várakozás után tízezer rubeles pénzbírságot szabtak ki rá, amiért nem regisztrálta amerikai útlevelét az orosz hatóságoknál. Még útlevelei visszaadására várt, amikor október 18-án bejelentették, hogy újabb vádat emeltek ellene, amiért nem regisztrálta magát külföldi ügynökként. Ezért akár öt évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Annak ellenére, hogy nagyjából négy hónapja őrizetben van, az amerikai külügyminisztérium még nem nyilvánította őt jogtalanul őrizetbe vett személynek, ahogy ez történt több más, Oroszországban bebörtönzött amerikai állampolgár esetében.

Ezzel magasabb minősítésbe kerülne az ügy, és lényegében azt mondanák ki, hogy politikailag motivált a vádemelés. Két másik amerikai állampolgárt, Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost és a The Wall Street Journal újságíróját, Evan Gershkovichot jogtalanul őrizetbe vett személyként kezelik.

Az UNESCO sajtószabadságdíját Guillermo Cano kolumbiai újságíróról nevezték el, akit 1986. december 17-én gyilkoltak meg az El Espectador újság irodája előtt Bogotában. A szervezet a díjazottakat 1997 óta a sajtószabadság május 3-i világnapja alkalmából jelenti be.

Kurmaseva nemrég a börtönből azt írta, hogy fogva tartása „lassan, de biztosan kevésbé elviselhetővé válik”.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szerint Kurmaseva ellen a büntető törvénykönyv azon cikke alapján emeltek vádat, amelynek értelmében külföldi ügynökként kell regisztráltatniuk magukat azoknak, akik információt gyűjtenek Oroszország katonai tevékenységéről, amit a nemzet biztonsága ellenében lehet felhasználni. További részleteket nem közöltek.

Moszkva a vád szerint alkualapnak használja az amerikai állampolgárok fogva tartását, hogy szabadon bocsátásukért cserébe bebörtönzött oroszokat tudjanak hazahozni az Egyesült Államokból.

XS
SM
MD
LG