Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ szakértői kárfelmérést folytatnak a zaporizzsjai atomerőműben


AZ ENSZ-szakértők autói a zaporizzsjai atomerőmű előtt 2022. szeptember 1-jén
AZ ENSZ-szakértők autói a zaporizzsjai atomerőmű előtt 2022. szeptember 1-jén

Megérkeztek a helyszínre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei, akik a pénteki nap folyamán a nukleáris létesítményben keletkezett károkat próbálják felmérni.

A tucatnyi főből álló nemzetközi küldöttség a térségbeli heves ágyúzás ellenére épségben eljutott az erőműhöz csütörtökön, miközben a szemben álló felek egy, a csernobilihez hasonló balesettől tartanak a harcok miatt, de ezért egymást okolják.

Az orosz hadsereg a február 24-én megindított ukrajnai invázió elején elfoglalta az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítményt és környékét. Az ukrán fegyveres erők a napokban ellentámadást indítottak innen délre.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Oroszországot, hogy nukleáris pajzsként használja az erőművet, a közelben katonai bázist hozott létre, ahonnan különböző célpontokra mér csapást, a magas kockázat miatt azonban az ukrán biztonsági erők nem viszonozhatják a tüzet.

Miután előző nap bejárta a telephelyet, Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója kijelentette, hogy emberei „nem mennek sehova”. Ő és csapata több tagja visszatért az ukrán ellenőrzés alatt álló területre, de a delegáció öt tagja a helyszínen maradt.

A szakemberek fő feladata a kárfelmérés mellett az atomerőmű biztonságos működésének vizsgálata, a dolgozók állapotának értékelése lesz. Az ellenőrzést követően a szervezet jelentést fog kiadni.

Zaporizzsjában sugárszennyezésre készülnek
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Bár a létesítmény orosz kézen van, a működtetésért továbbra is az ukrán személyzet a felelős. Az egyik reaktort csütörtökön tüzérségi támadások miatt le kellett állítani.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megismételte a terület demilitarizációját célzó korábbi felhívását. Ezt az ENSZ és a Nyugat is támogatja.

Ezzel párhuzamosan Szergej Lavrov orosz külügyminiszter aláhúzta: mindent megtesznek a biztonságos működés garantálása érdekében, a NAÜ-ellenőrök is elvégezhetik a feladatukat.

German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint folyik az egyeztetés arról, hogy az ENSZ egy-két szakértője állandó jelleggel az erőműben maradjon. „De az is fontos, hogy az állomás nemzeti ellenőrzés alatt legyen, azaz vissza kell térnie Ukrajna irányítása alá” – fogalmazott.

Egyes helyi tisztségviselők arról számoltak be, hogy több települést is ágyúztak előző nap az oroszok a reaktorok környékén. Az ukrán vezérkar ezzel szemben közölte, hogy Moszkva „nem hajtott végre aktív offenzív akciókat a zaporizzsjai irányban”.

A brit védelmi minisztérium azt írta pénteki jelentésében, hogy Ukrajna déli részén továbbra is heves harcok zajlanak, így találat ért több célpontot is az erőmű közelében lévő Enerhodar körzetben.

Eközben Kelet-Oroszországban szeptember 1-jén ötnapos stratégiai hadgyakorlat kezdődött. Ugyan a hivatalos számok szerint a műveletben mintegy ötvenezer katona fog részt venni, a londoni értékelésben valószínűtlennek nevezték, hogy idén többen lesznek tizenötezernél.

Ellentámadás

Ukrajna a hét elején ellentámadást indított délen, elsősorban Herszon régió visszafoglalásának céljával. Mindkét fél harctéri sikerekről számolt be, de pontos részletek egyelőre nem állnak rendelkezésre.

Natalja Humenjuk, az ukrán hadsereg déli parancsnokságának szóvivője tudatta, hogy lőszerraktárakat és pontonhidakat semmisítettek meg, így akadályozva az orosz csapatok mozgását. „Sikereink meggyőzőek, és hamarosan több információt hozhatunk nyilvánosságra” – mondta.

A Kreml tagadja, hogy az ukrán erők előre tudtak volna nyomulni.

Kijevi tájékoztatás szerint az oroszok települések tucatjait ágyúztak az északi Harkiv és a keleti Donyeck régióban is.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG