Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ENSZ szerint minden hatodik gyermek alultáplált a Gázai övezetben


Palesztin gyerekek várnak ételre Rafahban 2024. február 13-án
Palesztin gyerekek várnak ételre Rafahban 2024. február 13-án

Izrael kedden újabb evakuálást rendelt el Gáza város egyes kerületeiben, miután az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének tanulmánya megállapította, hogy minden hatodik gyermek súlyosan alultáplált az övezet elszigetelt és nagyrészt romokban heverő, északi részén, ahol a főváros is található.

A jelentés szerint egyre mélyebb a nyomor a Gázai övezetben, ahol a Hamász október 7-i támadására válaszul indított izraeli légi és szárazföldi offenzíva több mint 29.000 palesztint ölt meg, egész városrészeket törölt el a föld színéről, és a lakosság több mint nyolcvan százalékát kényszerítette otthona elhagyására.

Izrael közölte, hogy kiterjeszti hadjáratát a Gázai övezet legdélibb városára, Rafahra, ahol a terület 2,3 millió lakójának több mint fele keresett menedéket a harcok elől. Sokan közülük nagy kiterjedésű sátortáborokban és színültig megtelt ENSZ-menedékhelyeken zsúfolódtak össze az egyiptomi határ közelében.

Kedden a hadsereg elrendelte a Gáza város déli szélén található Zejtun és Turkoman negyed kiürítését, ami azt jelzi, hogy a palesztin fegyveresek továbbra is kemény ellenállást tanúsítanak Gáza északi részén, jóllehet az izraeli hadsereg állítása szerint hetekkel ezelőtt nagyrészt már megtisztította tőlük.

A helyiek elmondása szerint az elmúlt két napban légicsapások és súlyos szárazföldi harcok voltak Gáza város keleti részén. „A helyzet nagyon nehéz – mondta Adzsman Abu Avad, aki Zejtunban él. – Csapdába estünk az otthonunkban.”

Megelőzhető gyermekhalálok

Az ENSZ gyermekügyi szervezete, az UNICEF által vezetett Global Nutrition Cluster jelentése szerint a Gázai övezetben az öt éven aluli gyermekek több mint kilencven százaléka naponta kettő vagy ennél is kevesebb ételcsoportot fogyaszt, ami súlyos élelmiszer-szegénységnek számít. Hasonló arányban sújtják őket a fertőző betegségek, hetven százalékuk tapasztalt hasmenést az elmúlt két hétben.

A hétfőn közzétett jelentés szerint az otthonok több mint nyolcvan százalékában nincs tiszta és biztonságos víz, egy átlagos háztartásban napi egy liter víz jut mindenkire.

Gáza legdélibb városában, Rafahban, ahova a legtöbb humanitárius segély érkezik, az akut alultápláltság aránya öt százalék, míg Gáza északi részén, amelyet az izraeli hadsereg elszigetelt és az utóbbi hónapokban nagyrészt elzárt a segélyektől, 15 százalék. A jelentés szerint a háború előtt ez az arány Gázában egy százalék alatt volt.

„A Gázai övezetben a megelőzhető gyermekhalálok robbanásszerű növekedésének lehetünk tanúi, ami fokozhatja a gyermekhalálozások már amúgy is elviselhetetlen szintjét Gázában” – írta közleményében Ted Csaiban UNICEF-tisztviselő.

Egy decemberi ENSZ-jelentés azt állapította meg, hogy Gáza teljes, 2,3 milliós palesztin lakosságát érinti az élelmiszerválság, minden negyedik ember éhezik az övezetben.

Izrael azt állítja, hogy nem korlátozza a humanitárius szállítmányok bevitelét, de segélyszervezetek szerint a Gázán belüli szállítást súlyosan hátráltatják az izraeli útzárak, a folyamatos harcok, valamint a közrend felbomlása. Az utóbbit részben az okozza, hogy az izraeli támadások célkeresztjében áll a Hamász irányította rendőrség.

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége, a Gázai övezet fő segélyszolgáltatója nemrég közölte, hogy Izrael feltart egy élelmiszer-szállítmányt, amelyből több mint egymillió embert etethetnének. Izrael azzal vádolja az ügynökség tizenkét alkalmazottját, hogy részt vettek az október 7-i támadásban, bár bizonyítékokat nem mutatott be rá. Emiatt több adományozó befagyasztotta az ügynökség pénzügyi támogatását, jóllehet dolgozókat bocsátott el és független vizsgálatot indított.

Ehhez kapcsolódóan: Netanjáhú politikai kötéltánca és a túszok

Nem látszik a hónapok óta folyó háború vége

A háború akkor kezdődött, amikor a Hamász vezetésével fegyveresek áttörték Izrael áttörhetetlennek hitt határvédelmét, és ámokfutásba kezdtek Dél-Izrael közösségeiben. Mintegy 1200 embert megöltek, főként civileket, és körülbelül 250 túszt ejtettek. Az utóbbiak közül még mindig megközelítőleg 130-at tartanak fogva, akiknek körülbelül a negyede halott lehet. A többiek zömét egy tavalyi fogoly-túsz csere során engedték szabadon.

Izrael az utóbbi idők egyik leggyilkosabb és legpusztítóbb katonai hadjáratával válaszolt a támadásra az apró tengerparti enklávéban, amely izraeli és egyiptomi blokád alatt áll azóta, hogy a Hamász 2007-ben átvette a hatalmat a vele rivális palesztin erőktől.

Az Egyesült Államok, Izrael legfőbb szövetségese közölte, hogy továbbra is együttműködik Egyiptommal és Katarral, amelyek közvetítőként próbálnak tető alá hozni egy újabb tűzszüneti és túszelengedési megállapodást. Ám a jelek szerint az erőfeszítések elakadtak.

A gázai egészségügyi minisztérium hétfőn azt jelentette, hogy a palesztin halálos áldozatok száma 29.092-re nőtt a háború kezdete óta; körülbelül a kétharmaduk nő és gyermek. Több mint 69.000 palesztin megsebesült, túlzsúfoltak a terület kórházai, amelyeknek kevesebb mint a fele működik már csak, több ráadásul mindössze részlegesen. A minisztérium nem tesz különbséget polgári és fegyveres áldozatok között.

Izrael arról számolt be, hogy több mint tízezer palesztin fegyverest ölt meg, de erre nem szolgáltatott bizonyítékot. A hadsereg azt állítja: megpróbálja elkerülni, hogy a civileknek bajuk essen, és a sűrű lakónegyedekben harcoló Hamászt hibáztatja a polgári áldozatok magas számáért. A hadsereg közlése szerint Izrael 237 katonát veszített a szárazföldi offenzíva október végi kezdete óta.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG