Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Netanjáhú politikai kötéltánca és a túszok


Egy tüntető Idan Stivi izraeli túsz képével a kezében követeli a Hamász által elhurcolt izraeliek kiszabadítását a Tel-avivi Művészeti Múzeum előtt, amelyet ma informálisan a Túszok terének neveznek. 2023. december 9.
Egy tüntető Idan Stivi izraeli túsz képével a kezében követeli a Hamász által elhurcolt izraeliek kiszabadítását a Tel-avivi Művészeti Múzeum előtt, amelyet ma informálisan a Túszok terének neveznek. 2023. december 9.

Benjámin Netanjáhú izraeli miniszterelnök intenzív politikai manővereket folytat, miközben egyre nő rajta a nyomás otthon és külföldön is a gázai túszok kiszabadítása és a harcok leállítása érdekében.

A Hamász vezetői most tanulmányozzák azt a javaslatot, amelynek értelmében elengedhetnék a túszokat Izrael palesztinok elleni támadásának szüneteltetéséért cserébe. Az indítványt Izrael, Katar, Egyiptom és az Egyesült Államok már megvitatta.

Antony Blinken amerikai külügyminisztert hamarosan Izraelbe várják, hogy Netanjáhúval tárgyaljon a javaslatról.

Az izraeli kormánykoalíció szélsőjobboldali tagjai azonban azt mondták: megbuktatják Netanjáhú kormányát, ha elfogadják a javaslatot. Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter szerdán arra figyelmeztette a parlamentet: „A veszélyes alku a kormány felbomlását jelenti.”

Ahogy a közvélemény felháborodása egyre nő a túszok miatt, Netanjáhú azon ügyködik, hogy fenyegetéseik ellenére a maga oldalán tartsa szélsőjobboldali szövetségeseit – mondták szakértők az AFP-nek.

„Úgy vélem, hogy az izraeli közvélemény kormányra nehezedő nyomása miatt (…) a kabinet beleegyezik valamiféle fogolycserébe” – mondta Izraela Oron, a negevi Ben-Gurion Egyetem munkatársa a korábbi megállapodásra hivatkozva, amelynek alapján izraeli túszokat engedtek szabadon palesztin foglyokért cserébe.

„Netanjáhú megpróbálja felkészíteni koalícióját erre a túszalkura.”

Jaír Lapid ellenzéki vezető szerdán alternatív lehetőséget vázolt fel a miniszterelnöknek. Azt mondta, hogy pártja támogatná a harcok leállítását, ha az túszok elengedésével járna.

„Nem állok készen arra, hogy a túszokat politikai megfontolások miatt ne engedjék szabadon, ezért bármit megteszünk, és ha ehhez be kell lépnünk a kormányba (…) akkor belépünk a kormányba” – mondta Lapid a Channel 12-nek, felajánlva a csatlakozást Netanjáhú koalíciójához, hogy megmentse annak parlamenti többségét.

Ehhez kapcsolódóan: A Hamász nem utasítaná el a tűzszüneti javaslatot, de az izraeli erők kivonását követelné

Kételyek a koalíciós fenyegetés körül

A csütörtökre tervezett Lapid–Netanjáhú-találkozó lemondása az utolsó pillanatban azonban kétségeket ébreszt afelől, hogy a két erő közötti politikai nyitány bárhova is elvezethet – mondják a szakértők, akik azt sem tartják valószínűnek, hogy Ben-Gvir és más szélsőjobboldali vezetők valóra váltanák a kormány megbuktatásával kapcsolatos fenyegetéseiket.

„Nem látom, hogy a szélsőjobboldal szétszakítaná azt a kormányt, amely álmai kormánya – eddigi pályafutásuk csúcspontja, és aligha lesz még egy ilyen” – mondja Rajven Hazan, aki a politikai tudományok professzora a jeruzsálemi Héber Egyetemen.

Míg a harcok novemberi szüneteltetése egy hétig tartott, a legújabb megállapodás célja az, hogy kikövezze az utat egy eleinte hathetes fegyvernyugvás előtt.

Az AFP egyik forrása a Hamásztól arról számolt be, hogy a három szakaszból álló terv ezzel a szünettel indul, így több segély szállítását teszi lehetővé a Gázai övezetbe.

A gázai fegyveresek által fogva tartott túszok közül csak „a nőket, a gyermekeket és a hatvan évnél idősebb beteg férfiakat” engednék szabadon ebben a szakaszban Izraelben bebörtönzött palesztinokért cserébe – közölte a tárgyalások érzékenysége miatt névtelenséget kérő forrás.

„Lesznek tárgyalások az izraeli erők kivonásáról is” lehetséges további szakaszokkal, amelyek magukban foglalnak több túsz-, illetve fogolycserét is – mondta a forrás, hozzátéve, hogy a terület újjáépítése is az egyezség tárgyát képezi.

A szakértők szerint Netanjáhúnak kényes egyensúlyt kell találnia, úgy kell elismernie a túszok elengedésének sürgősségét, hogy közben ne tűnjön úgy, hogy enged a Hamász követeléseinek.

„Nem bármi áron”

Szerdán Netanjáhú azt mondta: kormánya azon dolgozik, hogy „megállapodásra jusson túszaink kiszabadításáról, de nem bármi áron”.

„Nem hozunk ki katonákat Gázából, nem fejezzük be a háborút, és nem engedjük szabadon terroristák ezreit” – mondta.

A gázai háborút a Hamász október 7-i Izrael elleni támadása váltotta ki, amelynek következtében körülbelül 1160 ember, többségében civilek vesztették életüket az AFP hivatalos adatokon alapuló összesítése szerint.

A fegyveresek mintegy 250 túszt is ejtettek. Izrael szerint 132-en vannak még mindig közülük Gázában, legkevesebb 27-ről azt feltételezik, hogy meghalt.

A Hamász irányítása alatt álló terület egészségügyi minisztériuma szerint az Izraelt érő eddigi legsúlyosabb támadás után indított megsemmisítő légi, szárazföldi és tengeri offenzívában legkevesebb 27.019 ember halt meg Gázában, többségében nők és gyerekek.

A szakértők úgy vélik, hogy Netanjáhú és szélsőjobboldali koalíciója valószínűleg egyben marad a háború alatt, még akkor is, ha újabb túszalkuról születik megállapodás.

„Nem látom, hogy Netanjáhú hirtelen megszabadulna azoktól, akik hajlandók támogatni őt a neki fontos kérdésekben” – mondta Hazan a jeruzsálemi Héber Egyetemtől.

„Ha kapnék egy dollárt minden alkalommal, amikor a szélsőjobboldal azt mondja, hogy kilép a kormányból, most egy napsütötte tengerparton nyaralnék.”

Ehhez kapcsolódóan: Gáza: Izrael vízzel árasztja el a Hamász alagútjait, az ENSZ segélyekért könyörög

Készült az AFP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG