Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Katari focibotrány, az EP felfüggesztette a katari vízumliberalizáció folyamatát


Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2022. október 13-án
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése 2022. október 13-án

Az Európai Parlament nagy többséggel megszavazta, hogy a megvesztegetési botrány kivizsgálásáig minden munkát befagyasszanak a Katarral összefüggő jogalkotási dossziékkal kapcsolatban, különös tekintettel a vízumliberalizációra.

A csütörtöki strasbourgi plenáris ülésen 541:2 arányban elfogadott állásfoglalásban szorgalmazták egy független európai uniós etikai testület mielőbbi létrehozását.

Kiemelték, hogy a költségvetés és a személyzet létszámának bővítésével erősíteni kell az átláthatósági nyilvántartást annak érdekében, hogy alaposabban ellenőrizni tudják a kérelmezők által szolgáltatott információkat. Valamint leszögezték, hogy ennek hatályát ki kell terjeszteni az EU-n kívüli országok képviselőire is.

Roberta Metsola, az EP elnöke arról számolt be, hogy jövő évben széles körű reformcsomagot fognak benyújtani a hasonló esetek hatékonyabb megelőzése érdekében. „Személyesen fogom irányítani ezt a munkát” – fogalmazott.

Aláhúzta: ennek keretében felül fogják vizsgálni a képviselőtestület jelenlegi etikai szabályait. „Nem lesz büntetlenség, nem fogunk a szőnyeg alá söpörni semmit és nem folytatódik a jelenlegi ügymenet” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Politikai földmozgással felérő korrupciós botrány az EP-ben, a főszereplő vagyonát befagyasztották

Az Európai Parlament emellett azonnali hatállyal felmentette a korrupcióval vádolt, szociáldemokrata Eva Kailit alelnöki tisztségéből.

A belga hatóságok vasárnap közölték, hogy pénzmosás, korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel vádjával vizsgálati fogságba helyezték Eva Kailit és három további gyanúsítottat.

Az ügyészség szerint Katar komoly összegekkel és értékes ajándékokkal próbálta lefizetni az EP több magas rangú tagját, hogy számára kedvező döntések szülessenek az európai uniós törvényhozásban.

Kailira nem vonatkozik a mentelmi jog, mivel a hatályos törvények értelmében nem lehet hivatkozni a mentességre olyan esetben, amikor az Európai Parlament valamely tagját tetten érték bűncselekmény elkövetése közben.

Katar eközben kikérte magának a vádakat, tagadva a törvényszegés vádját.

Készült a dpa tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG