Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Politikai földmozgással felérő korrupciós botrány az EP-ben, a főszereplő vagyonát befagyasztották


Eva Kaili a görög parlament képviselőjeként 2011. november 3-án
Eva Kaili a görög parlament képviselőjeként 2011. november 3-án

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke szombat délután megszakította máltai útját – amely egyébként szülőhazája is egyúttal –, és sürgősen Brüsszelbe utazott. Nem fontos politikai egyeztetés miatt, hanem mert egy házkutatáson vett részt. Marc Tarabella belga szociáldemokrata EP-képviselőnél razziáztak a rendőrök a parlament elnökének jelenlétében. A belga alkotmány ugyanis előírja, hogy egy belga választott képviselőnél tartott házkutatáson kötelező a parlamenti elnök jelenléte. Ez csak az egyik epizód az Európai Parlament történetének valószínűleg legnagyobb korrupciós botrányában, amelyet ha egy jéghegyhez hasonlítunk, akkor csak a csúcsát látjuk, azt is távolról és homályosan. Az ügy főszereplőjének vagyonát befagyasztották a hatóságok.

A belga rendőrség hónapok óta tartó titkos nyomozás eredményeként összesen 16 brüsszeli helyszínen tartott házkutatást, többek között az Európai Parlament egyes irodáiban is. Az ügyészség megerősítette, hogy korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás gyanújával hat személyt elő is állítottak, de a jelek szerint ezek száma tovább fog nőni. A hivatalos közlemény szerint egy Öböl menti állam az európai döntéshozókat akarta befolyásolni, és ezért pénzt, illetve nagy értékű ajándékokat adott.

A belga sajtó biztos forrásokból közölte, hogy az érintett állam Katar, az akció célja pedig Katar hírnevének javítása volt, amelyet igencsak megtépáztak a labdarúgó-világbajnokság helyszíneinek építésekor tapasztalt munkajogi, emberi jogi jogsértések. Sőt az egyszerű jogsértésen túl emberi jogi szervezetek összesítése szerint 6500 munkavállaló veszítette életét az elmúlt 12 év alatt Katarban, akik a stadionok kivitelezésén dolgoztak. Néhány héttel ezelőtt mi is beszámoltunk minderről.

A gyanúsítottak listája

A hat, Belgiumban őrizetbe vett személy közül négyet letartóztattak, közöttük van Eva Kaili, az Európai Parlament szociáldemokrata alelnöke. Őt azóta már parlamenti tisztségeiből is felfüggesztették, pártja, a görög baloldali PASZOK pedig a párttagságát szünetelteti. Az Európai Parlament webmesterei is gyorsan dolgoznak, Kaili már ott sem a PASZOK képviselője, hanem független. A görög hatóságok sem késlekedtek: befagyasztották az alelnök és rokonai ottani vagyonát.

A magyarországi korrupcióra kiemelten figyelnek a brüsszeli intézmények: Az Európai Bizottság új értékelést ad a magyar vállalások teljesüléséről

A 44 éves baloldali politikus mellett élettársát, Francesco Giorgit is letartóztatták, aki jelenleg asszisztens az Európai Parlamentben, de korábban egy olasz képviselőnek, Pier Antonio Panzerinek volt a munkatársa – akit szintén letartóztattak. Panzeri jelenleg a Fight Inpunity nevű brüsszeli nonprofit szervezet elnöke, amelyet 2019-ben alapítottak azzal a céllal, hogy „támogassák a súlyos emberijog-sértések és az emberiség elleni bűncselekmények büntetlensége elleni küzdelmet”. Belga börtönben töltötte a hétvégét Niccolò Figa-Talamanca, is aki egy civil szervezet főtitkára.

A Belgiumban ismertté vált gyanúsítottak között van Eva Kaili apja, a veterán görög politikus, Alekszandrosz Kailisz, aki sajtóhírek szerint egy pénzzel teli bőrönddel épp az ország elhagyására készült. Közel hatszázezer euró volt nála, valamint Luca Visentini szakszervezeti képviselő is gyanúsított, akit novemberben választottak meg a világszerte kétszázmillió tagot számláló Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkárává.

Olaszországban Panzeri feleségét és lányát fogták el a rendőrök nemzetközi elfogatóparancs alapján.

A cikkünk bevezetőjében említett Tarabella képviselőt nem helyezték előzetes letartóztatásba. Ő egyébként az Európai Parlament Arab-félszigettel való kapcsolatokért felelős küldöttségének alelnöke, és az intézmény sportcsoportjának társelnöke.

Katari cáfolat, európai elszántság

Katar közben kikéri magának a vádakat. Egy rövid közleményt adtak ki, amelyben kategorikusan visszautasítanak minden olyan kísérletet, amely törvényszegés vádjával hozná őket kapcsolatba. „Alaptalan és súlyosan félretájékoztató” valamennyi olyan jelentés, amely a katari kormányt összefüggésbe hozná ezzel az üggyel – írják. Hozzáteszik: Katar állam a nemzetközi törvényeknek és előírásoknak teljes mértékben megfelel.”

Az európai politikusok is érzik, hogy nagy a baj, éppen annak az intézménynek a becsületén esik csorba, amelyik a korrupcióellenes küzdelem élharcosának számít. Ennek megfelelően valamennyi képviselőcsoport nyilatkozatban sürgette, hogy az EP minden segítséget adjon meg a hatóságoknak a nyomozáshoz, illetve mélyen elítélték a történteket – már ha igaznak bizonyulnak.

Vitatott döntés született egy másik ügyben is: Miért akadályozzák a hollandok Bulgária és Románia schengeni belépését?

Egyúttal sokan felvetik, hogy milyen intézkedésekre lesz szükség a jövőben. A képviselők tevékenységének átláthatóságára vonatkozóan ugyan vannak szabályok, de mindezek nem vonatkoznak a parlamenti asszisztensekre, akik a politikusok legközelebbi munkatársainak számítanak. Ezen a téren mindenképpen várható új szabályozás, mint ahogy az is joghézag, hogy a lobbistáknak regisztrálniuk kell magukat, ez azonban nem vonatkozik a harmadik, tehát EU-n kívüli országok lobbistáira.

A botrányt nagyon sokan igyekeznek saját véleményük erősítésére felhasználni. Például a brexit egyik legnagyobb harcosának számító brit politikus, Nigel Farage, aki EP-képviselőként is az Európai Unió drágasága ellen küzdött, Twitteren arról panaszkodott, hogy a brit médiában túl kevés információ jelenik meg ezzel az üggyel kapcsolatban. Azonnal meg is osztotta, hogy 16 EP-képviselőnél tartottak házkutatást, mire újságírók javították ki, hogy a házkutatások közül csak kettő kapcsolódott valóban az Európai Parlament valamely képviselőjéhez.

Aki szóba áll velük, korrupt?

Az Európai Parlament november 24-én fogadott el egy állásfoglalást Az emberi jogok helyzete a közelgő katari FIFA labdarúgó-világbajnokság összefüggésében címmel. Az igazán érdekes részek nem is ebben a dokumentumban találhatók, hanem a három nappal korábban megrendezett vitában. Az egyik mostani gyanúsított, Marc Tarabella belga képviselő például azt mondta, hogy ugyan Katarban nem tökéletes a helyzet, de van előrelépés, és „reformokra kötelezte el magát az ország a világbajnokság megszervezésével, ez a változtatásokat felgyorsította”.

Felhívta arra a figyelmet, hogy Katar az egyetlen ország az Arab-félszigeten, amely megszüntette a munkavállalók függőségének rendszerét, a kafalarendszert. Majd ezt mondta: „Egyoldalú negatív diskurzusokat hallunk, holott történt fejlődés, és a pozitív fejlődésnek olajfoltként terjedve kell folytatódnia a térségben.”

Az Európai Unió ügyeivel foglalkozik új podcastsorozatunk is: Az olajársapka csak a tengeren szállított orosz olajra érvényes

Eva Kaili még elkötelezettebb volt Katar mellett. Ő is hangsúlyozta a bevezetett reformokat, és arra figyelmeztetett, hogy az ott tevékenykedő európai vállalatok megtagadják e törvények betartását. Ugyanakkor a katariak „elkötelezték magukat egy vízió mellett, és nyitottak a világ felé. Mégis néhányan arra szólítanak fel, hogy diszkriminálják őket.” A következő mondat különösen érdekes: „Zaklatják őket, és mindenkit korrupcióval vádolnak, aki szóba áll velük.”

Elmondta azt is, hogy egyszer részt vett egy olyan képzésen, ahol katariak tartottak előadást a görögöknek, és azzal szembesítették őket, hogy több ezer halálos áldozatot követel, hogy az EU kudarcot vallott a legális bevándorlási módszerek alkalmazása terén. Majd Katart állította követendő példának: „Ők az intelligens, magasan képzett emberek új generációja. Segítettek csökkenteni a feszültséget Törökországgal. Segítettek aktivistákat, gyerekeket, nőket megmenteni Afganisztánban. Béketárgyalók, jó szomszédok és partnerek.”

Erre akkor nem sokan figyeltek fel, de – még november 24-én – Manon Aubrya, a szélsőbaloldaliak frakcióvezetője szóvá tette​, aki nevek említése nélkül azt mondta, hogy egyesek ennek a témának kapcsán Katar érveit közvetítették.

Kailira nem vonatkozik a mentelmi jog

Az Európai Bizottság elnöke rendkívül súlyosnak nevezte a botrányt, Ursula von der Leyen szerint független etikai testületet kellene létrehozni a közösségi intézmények ellenőrzésére.

Kailira egyébként nem vonatkozik a mentelmi jog, mivel a hatályos törvények értelmében nem lehet hivatkozni a mentességre olyan esetben, amikor az Európai Parlament valamely tagját tetten érik bűncselekmény elkövetése közben.

Roberta Metsola, az EP elnöke úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti Kailit alelnöki tisztségéből. Felmentéséről a héten szavaznak, és várhatóan szintén ezen a héten az Európai Parlament vitát tart a korrupciós botrányról, miközben napról napra új fejlemények és további részletek várhatók. Nyugodtan írhatjuk: folytatása következik.

  • 16x9 Image

    Arató László

    Arató László a Szabad Európa brüsszeli tudósítója. Több mint harminc éve újságíró, 2013 óta dolgozik az EU fővárosában. Jelenleg több független lapot, rádiót tájékoztat rendszeresen az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos fejleményekről.

XS
SM
MD
LG