Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EP felfüggesztette a korrupciós botrányban érintett két újabb képviselő mentelmi jogát


Kézfelemeléssel, elsöprő többséggel vonták meg az EP képviselői két társuk mentelmi jogát Brüsszelben 2023. február 2-án
Kézfelemeléssel, elsöprő többséggel vonták meg az EP képviselői két társuk mentelmi jogát Brüsszelben 2023. február 2-án

Az Európai Unió parlamentje csütörtökön megfosztott mentelmi jogától két olyan képviselőt, akik az EU történetének egyik legnagyobb korrupciós botrányához köthetők. Ezzel megnyitotta az utat ahhoz, hogy a belga nyomozók kihallgathassák őket.

Az EP kézfeltartással, elsöprő többséggel döntött Marc Tarabella belga képviselő és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztése mellett. Korábban mindketten azt nyilatkozták ügyvédjeiken keresztül, hogy hajlandók együttműködni a belga hatóságokkal.

Az élő televíziós felvételek azt mutatták, hogy Tarabella saját mentelmi jogának megvonása mellett szavazott.

Mindketten tagadják, hogy bármi közük lenne a botrányhoz, amelyben katari és marokkói tisztviselőket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt ajánlottak fel az Európai Parlament döntéseinek befolyásolása érdekében. Katar és Marokkó is hevesen tagadta ezt, a parlament mindazonáltal felfüggesztette az összes, Katarral kapcsolatos ügyet.

A Taraballa mentelmi jogának felfüggesztését lehetővé tévő jelentés szerint egy belga nyomozás azt mutatta ki, hogy a képviselőnek „része lehetett egy vagy több külföldi állam beavatkozásával összefüggő korrupciós cselekményekben, amelyek célja az Európai Parlamentben folyó viták és ott meghozott döntések befolyásolása volt”.

A jelentésben az is áll, hogy „az ellene tett tanúvallomások arra utalnak, hogy több alkalommal is fizettek neki pénzt, összesen 120.000 és 140.000 euró közötti összeget”.

Ehhez kapcsolódóan: Parlamenti korrupciós botrány: talált pénz a szállodaszobában

A Cozzolinóról szóló jelentés szerint az olasz uniós jogalkotó „a gyanú szerint 2019-től volt részese másokkal közösen egy együttműködési megállapodásnak külföldi államok érdekeinek védelmében az Európai Parlamentben”.

Ezt nyilvánvalóan – legalábbis részben – „pénzért cserébe tették, akadályozva olyan parlamenti határozatok elfogadását, amelyek sérthetik ezen államok érdekeit” – áll a jelentésben.

Tarabella és Cozzolino a balközép szocialisták és demokraták (S&D) képviselői – ez a közgyűlés második legnagyobb politikai csoportja, és ezt sújtják leginkább a korrupciós vádak.

A botrány december elején robbant ki, miután a hatóságok rajtaütéseket hajtottak végre Brüsszel-szerte és Olaszországban, és több százezer eurót foglaltak le.

Négy személy ellen már vádat emeltek korrupció, pénzmosás és bűnszövetkezetben való részvétel miatt. Ők a következők: az S&D képviselője, Eva Kaili, aki a vádak napvilágra kerüléséig a közgyűlés alelnöke volt; élettársa és parlamenti asszisztense, Francesco Giorgi; az S&D korábbi képviselője, Pier Antonio Panzeri és egy jótékonysági csoport vezetője, Niccolo Figa-Talamanca.

Panzeri azóta vádalkut kötött a belga ügyészekkel. Azt ígérte, hogy enyhébb büntetésért cserébe felfedi az ügyben érintettek nevét és azt, hogy miképp mozgathatták a pénzt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG