Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az építési minisztérium szerint ők semmilyen kifizetést nem állítottak le Mészáros Lőrinc cége felé


Újra akarja tárgyalni a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. a GSM-R nevű vasúti fejlesztési beruházást arra hivatkozva, hogy elszálltak a költségei, ezért függesztették fel a munkákat – írta megkeresésünkre az Építési és Közlekedési Minisztérium. Cikkünk frissült.

Ellentmondás látszik a GSM-R vasúti fejlesztési beruházás finanszírozása körül az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint az egyik kivitelező cég közlése között. A Szabad Európa hétfőn írta meg, hogy február 16-án egy e-mailben az egyik alvállalkozó, az Alépítmény-Hálózat Kft. arra utasította a kivitelezést végző cégeket, hogy azonnali hatállyal függesszék fel a munkát.

A GSM-R egy részben az Európai Unió Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) keretében finanszírozott fejlesztés, aminek során 58,85 milliárd forintból 2255 kilométer hosszú vasúti pálya elektronikus rendszerét korszerűsítik és látják el többek között a legújabb technológiájú kommunikációs berendezésekkel.

Szoros határidők

A munkák azonban lassan egy hónapja állnak, pedig ha év végéig nem less kész a beruházás, elúszhat az uniós forrás. Lapunknak több kivitelező arról számolt be, hogy nekik az Alépítmény-Hálózat Kft. – amellyel szerződésben állnak – azzal indokolta a munkák felfüggesztését, hogy nem tudnak fizetni, mert a fővállalkozó R-Kord Kft. sem fizet nekik.

Ehhez kapcsolódóan: Mészáros Lőrincnek saját vejével is konfliktusa van a vasútépítésben.

A lapunk birtokába jutott e-mailben is az szerepel, hogy „a GSM-R azon szakaszainak finanszírozása, amelyek forrása IKOP, felfüggesztésre került”, ezért kell felfüggeszteni a munkákat „mindaddig, amíg a projekt finanszírozása megoldódik”.

Ezzel szemben az építtési minisztérium azt írta nekünk: „Fontos kihangsúlyozni, hogy a projekt keretében a kifizetések felfüggesztésére nem került sor, a megoldási javaslat kialakításáig a folyamatban lévő kivitelezés került részlegesen felfüggesztésre.” Azt is hozzátették: „A minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy a fővállalkozó elmaradásban lenne az alvállalkozókat érintő kifizetések terén.”

Cég honlap nélkül

Emiatt megkerestük az Aléíptmény-Hálózat Kft.-t is, ha válaszolnak, közölni fogjuk. A nyilvánosan elérhető cégadatokra hivatkozva korábban azt is közöltük az Alépítményről, hogy „mára üres cégnek tűnik, egyetlen alkalmazottja sincs (tavaly novemberben még 54-en voltak), rövid távú fizetési kötelezettségei viszont egy év alatt 343 százalékkal emelkedtek”.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 278 milliós adózott eredménnyel szemben 621 millió forint a rövid távú kötelezettség, vagyis magas a cég eladósodottságának mértéke. (A rövid távú kötelezettségek mértéke háromszorosára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.) Cikkünk írásakor egyébként az Alépítmény-Hálózat honlapja is elérhetetlen volt.

Az R-Kord Kft. A V-Híd Csoport tagja, ez pedig Mészáros Lőrinc tulajdonában áll. A minisztériumi közlés szerint az R-Kord azért kérte tőlük a kivitelezői szerződés újratárgyalását, mert „a projekt megvalósítása során jelentős mértékű költségnövekedést tapasztalt, mely visszavezethető az orosz–ukrán háború okozta alapanyaghiányra, valamint a Covid–19-járvány és a 2022. év IV. negyedévében tapasztalt euró–forint-árfolyam-változás hatásaira”.

Ezért az „ÉKM jelenleg vizsgálja a kialakult helyzet kezelésére rendelkezésre álló lehetőségeket, a megoldási koncepció kialakításáig a vállalkozási szerződés szerint részlegesen felfüggesztette a projekt egy részének kivitelezését”.

Korábbi cikkünkhöz kerestük az R-Kord Kft.-t is, de ők csak annyit közöltek, hogy nem nyilatkozhatnak.

FRISSÍTÉS
Cikkünk megjelenése után az Alépítmény-Hálózat Kft. közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben cáfolják, hogy a cég tulajdonosa az a Berki Zsolt lenne, akit a 2022-es választási kampányt felvezető „városházagate-tel" hoztak kapcsolatban. A hibáért elnézést kérünk. Ezen kívül többek közt azt közölték még, hogy:
– a cég 64 munkavállalót foglalkoztat;*
– a cég valamennyi alvállalkozójának kifizette a 2022. december 31-i állapot szerint elvégzett munkák után járó jogos igényeket;
– a 2023. január elseje és a projekt felfüggesztésének ideje közötti időszakban elvégzett munkák felmérése jelenleg is zajlik pont annak érdekében, hogy minden érintett cég megkapja az általuk végzett munkájuk ellenértékét.**

* Cikkünkben az OPTEN Céginformációs rendszer hatályos (2023 januári) adataira alapozva írtuk, hogy a kft.-nek nulla alkalmazottja van.
** Cikkünkben az Alépítmény-Hálózat Kft. jogászának birtokunkba jutott e-mailjére hivatkozva írtuk, hogy 2023. február 16-án tájékoztatták az érintetteket arról, hogy a projekt bizonyos szakaszainak a "finanszírozása... felfüggesztésre került”.
  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG