Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az észak-koreai diktátor teljes támogatást ígért Oroszországnak az ukrajnai háborúhoz


Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Észak-Koreában 2024. június 19-én
Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun Észak-Koreában 2024. június 19-én

Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-koreai kollégájával, Kim Dzsongunnal tárgyalt a két ország közötti gazdasági és katonai együttműködés kiterjesztéséről.

Az észak-koreai diktátor a találkozót követően leszögezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok új csúcspontra jutottak még a szovjet korszakhoz képest is, és abbéli reményét fejezte ki, hogy „a két ország lángoló barátsága még masszívabbá fog válni”.

A távol-keleti sztálinista rezsim vezetője „teljes támogatásáról és szolidaritásáról biztosította az orosz kormányt, hadsereget és népet az Ukrajnában a szuverenitás, a biztonsági érdekek és a területi egység megvédésének érdekében folyó különleges hadművelet végrehajtásában”.

Kim korábban is hasonló retorikát használt, következetesen hangoztatva, hogy Oroszország pusztán az érdekeit védi Ukrajnában, és a válságot az Egyesült Államok „hegemón politikája” okozta.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen formát ölthet Észak-Korea beígért támogatása.

Ehhez kapcsolódóan: Észak-Korea hétezer konténernyi fegyvert szállíthatott már Oroszországba

Az orosz elnök először is megköszönte kollégája támogatását, és arról számolt be, hogy megállapodást fognak aláírni a partnerség erősítéséről, miután mind a két ország „az Egyesült Államok és csatlósainak imperialista hegemón politikája ellen harcol”.

Putyin leszögezte, hogy az új egyezmény képezi majd a kétoldalú kapcsolatok alapját hosszú távon, és köszönetet mondott azért is, hogy Észak-Korea „következetesen és változatlanul támogatja az orosz politikát, ideértve az ukrajnai irányt is”.

Fegyverekről tárgyalhatott Kim Dzsongun Putyinnal
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:03 0:00

Sokakat aggodalommal tölt el, hogy Észak-Korea a vádak szerint fegyverekkel és lőszerekkel látja el az Ukrajnában háborút folytató Oroszországot gazdasági segítségért és bizonyos technológiák átadásáért cserébe, ami előmozdíthatja a phenjani atomfegyver- és rakétaprogramot. Ezt mindkét ország tagadja, különös tekintettel arra, hogy a fegyverszállítás sértené az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait.

A mostani Vlagyimir Putyin első észak-koreai útja huszonnégy éve.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG