Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Észak-Korea hétezer konténernyi fegyvert szállíthatott már Oroszországba


Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin találkozója Oroszország távol-keleti részén 2023. szeptember 13-án
Kim Dzsongun és Vlagyimir Putyin találkozója Oroszország távol-keleti részén 2023. szeptember 13-án

Erről a dél-koreai védelmi miniszter számolt be, hozzáfűzve, hogy tengeren és már vasúton keresztül is zajlik a szállítás.

Sin Von Szik hétfőn aláhúzta, hogy a szomszédos Észak-Korea a fegyverszállítások tavaly júliusi kezdete óta már hétezer konténernyi hadieszközt szállított az Ukrajna egyes részeit megszálló Oroszországba.

Oroszországra és Észak-Koreára is nemzetközi szankciók vannak érvényben, előbbivel szemben az ukrajnai háború, utóbbival szemben a nukleáris fegyverekkel végrehajtott kísérleti robbantásai miatt.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

A két ország vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai diktátor tavaly ősszel találkozott. Az Egyesült Államok ezután tájékoztatott arról, hogy Phenjan fegyverrel látja el Moszkvát.

„Az Oroszországba szállított konténerek száma háromszázzal nőtt, mára elérte nagyjából a hétezret” – jelentette ki a dél-koreai védelmi miniszter.

A tárcavezető arra is kitért, hogy miután bizonyos tengeri útvonalak használata felfüggesztésre került, egyes szállítmányok vasúton keresztül érkeznek Oroszországba.

Tavaly októberben Washington közölte, hogy addigra meghaladta az ezret a leszállított konténerek száma. Szöul egy hónappal később arról tett jelentést, hogy a sztálinista diktatúra már egymillió darab tüzérségi lövedéket leszállított, cserébe pedig Oroszország segítséget nyújt neki egy katonai megfigyelő műhold fellövéséhez és fegyverarzenálja fejlesztéséhez.

Ehhez kapcsolódóan: Kim Dzsongun: Észak-Korea Oroszország teljes és feltétel nélküli támogatója.

Kim korábban leszögezte, hogy a kétoldalú kapcsolat jelenti „az első számú prioritást” hazája számára.

Az észak-koreai vezető hétfőn az elsők között gratulált orosz kollégája újraválasztásához, hangsúlyozva, hogy együtt új korszakot fognak nyitni a két ország viszonyrendszerében.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG