Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az észak-koszovói erőszak közepette árulónak bélyegzik a jószívű kávézótulajdonost


Mladen Perovićot azután pécézték ki, hogy a koszovói újságírók nemzeti szövetségének vezetője Twitteren dicsérte, amiért segített a kávézóban rekedt riportereknek, miközben odakint zűrzavar uralkodott
Mladen Perovićot azután pécézték ki, hogy a koszovói újságírók nemzeti szövetségének vezetője Twitteren dicsérte, amiért segített a kávézóban rekedt riportereknek, miközben odakint zűrzavar uralkodott

Épphogy megnyitotta ajtaját a szerbek és albánok előtt a szerb nemzetiségű Mladen Perović, amikor a héten Zvečanban és más városokban kitört az erőszak. Most azt kérdezi, miért teszi őt árulóvá ez a szerb ultranacionalisták szemében.

Hősként üdvözölték Mladen Perovićot a héten a tüntető szerbek és a fellépéstől vonakodó nemzetközi békefenntartók közötti brutális összecsapások után.

De a gyűlölködők gyűlölni fognak.

Kérdezzék csak meg a szerb és albán újságírókat, akiknek Perović menedéket nyújtott kis kávézójában, amikor a szomszédban elszabadult a pokol annak a négy észak-koszovói, többségében szerb településnek az egyikében, ahol a legnagyobb a Pristinával szembeni ellenállás.

„Ami most történik vele, az felbujtás lincselésre, és ezt meg kell állítani” – mondta Zorica Vorgučić, az RTV KIM újságírója Gračanicából. Ez a másik, többségi szerb közösség körülbelül egyórányira fekszik innen, az Ibar folyótól délre, amire néha a többségi albán és a kisebbségi szerb területek közti határként tekintenek.

Vorgučić a szerb nyelvű Slovenski Medved Telegram-csatorna vádjára utalt, amely a radikális szerb nacionalizmust és az orosz militarizmust hirdeti. A csatorna árulónak nevezte Perovićot, amiért május 29-én gondoskodni próbált Zvečanban a szerb tüntetők és a NATO-békefenntartók közötti összecsapásokba keveredő újságírók biztonságáról.

Azután szálltak rá Perovićra, hogy a koszovói újságírók nemzeti szövetségének vezetője, Xhemajl Rexha, aki szintén Zvečanban tartózkodott, Twitteren megdicsérte, amiért segített a kávézóban rekedt riportereknek, miközben odakint zűrzavar uralkodott.

„Végre sikerült kijutnunk – írta ki Rexha aznap este Twitterre. – Csak azért történhetett meg, mert a kávézó szerb tulajdonosa visszakísért minket az autóinkhoz, és gondoskodott róla, hogy mindannyian biztonságban legyünk.”

Vorgučić és más újságírók azért utaztak Észak-Koszovóba, hogy tudósítsanak a patthelyzetről, miután a koszovói rendőrség erőszakkal segített abban, hogy a Zvečanban, Leposavićban, Zubin Potokban és Észak-Mitrovicában összesen a szavazatok három százalékával megválasztott albán polgármesterek (miközben a szerbek bojkottálták a voksolást) elfoglalják hivatalukat.

Zvečanban a nap folyamán a szerb lakosság és a helyi vezetők a koszovói rendőrség által kordonnal elzárt önkormányzati épület köré tömörültek, a NATO KFOR csapatai pedig megpróbálták a két oldalt távol tartani egymástól.

Kosovo Serb Blockade Turns Violent, KFOR Troops Injured
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:16 0:00

Perović kávézóján, amely csak néhány méterre volt tőle, elmondása szerint több száz vendég haladt át.

Órákig tartott a blokád. Az 1999 óta Koszovóban állomásozó NATO-békefenntartó erők több tucat – magyar és olasz – katonája és több tucat szerb tüntető sérült meg a közelharcban és az azt követő, a tömeg feloszlatására tett erőfeszítésekben.

Mindenki, köztük Perović is, menekült, amint robbant a könnygáz és a kábító gránátok. Perović elmondta, hogy miután azt hitte, hogy a legrosszabbon már túl van, visszament, hogy ellenőrizze a vállalkozását, és újságírókat talált ott – „a mi [szerb] és az ő újságíróikat”, akik odabent húzódtak meg.

Körülbelül harmincan – többségük albán nemzetiségű – maradt bent körülbelül három órán át, miközben kint folytatódott az erőszak. A KFOR katonái nem engedték be az újságírókat a tüntetés központjában lévő önkormányzati épületbe.

Miután be akart zárni éjszakára, Perović elmondta, hogy a kinti szerb tüntetők tömegéhez fordult. Megesküdtek, hogy „senki sem fog hozzányúlni” a közöttük lévő albán nemzetiségű újságírókhoz.

Így Perović végül járműveikhez vezette őket és a többi újságírót.

„Nem tudom, mit tettem, hogy áruló lettem és hogy célkeresztbe kerültem” – mondta másnap.

Elmondta, hogy a május 29-i feszültségek közepette valószínűleg ötszáz ember látogatta meg a kávézót. „Mindenki azért jött, hogy lehűtse magát, hogy vizet igyon – mondta. – Nem én választottam a vendégeket, és nem is tettem semmi olyat, ami igazságtalan lenne.”

Több újságíró is megszólalt, hogy elítélje a Slovenski Medved Perovićcsal szembeni bánásmódját, és szolidaritásra szólított fel a fenyegetésekkel szemben.

„Véget kell vetni ennek az őrületnek, és nekünk, újságíróknak mindenekelőtt szolidaritást kell vállalnunk. Az újságíró-szövetségeknek aktívabbnak kell lenniük az ügyben” – mondta Budimir Ničić, egy másik gračanicai újságíró.

Az e heti zavargások során több támadást jelentettek újságírók és járműveik ellen, főként Zvečanban.

A Koszovói Újságírók Szövetsége május 29-én és 30-án számos ilyen incidensről osztott meg jelentéseket, főként Zvečanban, de Leposavićban, Zubin Potokban és Észak-Mitrovicában is.

Ezek között szerepelt, hogy golyók csapódtak be egy riporter autójába, amikor egy maszkos férfiakból álló csoport közelében haladt el, és megfélemlítették az RTV 21 stábját, amikor megpróbált filmet készíteni a koszovói rendőrség járművét körülvevő tüntetőkről.

A Szabad Európa szerint robbanóanyaggal támadtak meg egy két riporterét szállító járművet nem sokkal a Zubin Potok-i tüntetés után.

A Szabad Európa balkáni szolgálata nem tudta megállapítani, hogy ki áll a Slovenski Medved-fiókok mögött, amelyek követőinek száma több százra tehető, és csak néhány ezer rendszeres megtekintésük van a YouTube-on, a Twitteren és más platformokon.

A csoport azonban hasonlít sok olyan névtelen fiókhoz, amelyek szaporodnak a Balkánon, és a szerb nacionalizmust ostorozzák a Nyugat-ellenes kirohanások és az oroszbarát militarizmus propagálása mellett.

Gyakran célba veszik a posztjugoszláv kormányokat is, például Koszovóban, Bosznia-Hercegovinában és Észak-Macedóniában, ahol a szerbek kisebbségben vannak.

Észak-Mitrovica kivételével az összes polgármesteri hivatalt évek óta szerbek vezetik és a szomszédos Szerbia által támogatott úgynevezett párhuzamos intézmények irányítják. Belgrád 15 évvel Koszovó függetlenségének kikiáltása után még mindig nem ismeri el egykori tartománya szuverenitását.

A szerb nacionalizmus csendesen virágzott Aleksandar Vučić szerb elnök alatt, aki Slobodan Milošević kilencvenes évekbeli uralma idején a jobboldal kedvence volt. Később mérsékelte – de nem feltétlenül szelídítette meg – nacionalista hajlamait. Ő és szövetségesei rendszeresen beszélnek egy szélesebb, nemzetközi határokon átnyúló szerb közösségről.

Elnökként Vučić felváltva heccelte Pristinát, és tárgyalt vele, de következetesen elutasította a koszovói szuverenitás kifejezett elismerésének gondolatát, még a közelmúltban tapasztalt előrelépés jelei ellenére is.

A szerb ultranacionalisták Szerbiában és a szomszédos államokban hangosan ellenzik egy olyan korábbi tartomány függetlenségének elismerését, amelyet olyan, nemzetközileg elkötelezett szerbek, mint Novak Đoković, Szerbia szívének neveztek a héten.

A jelenlegi zavargások középpontjában álló időközi választásokat az váltotta ki, hogy 2022 novemberében tömegesen mondtak le befolyásos szerb polgármesterek, rendőrök és más, a párhuzamos rendszer szempontjából lényeges tisztviselők, akik segítenek a helyi szerbeknek elkerülni a koszovói intézmények elismerését.

Vučić a múlt héten Belgrádban tartott nagygyűlést arra használta fel, hogy elítélje, hogy Koszovóban a helyi szerbek szavazatai nélkül eskettek fel az északi országrészben albán nemzetiségű „állítólagos polgármestereket”.

A prominens nacionalisták uralják a koszovói Szerb Lista politikai pártot, valamint a Belgrád által a koszovói szerbek befolyásolására és igazgatására használt párhuzamos rendszer egyéb elemeit.

Željko Bodrožić, a Szerbiai Független Újságírók Szövetségének (NUNS) vezetője a Szabad Európa balkáni szolgálatának nyilatkozva elmondta, hogy Perović nyilvános rágalmazása a határ mindkét oldalán a hatóságok által feltüzelt légkört tükrözi.

„A szerb és albán újságírók normális kommunikációja, a szolidaritás és a kölcsönös védelem a szélsőségesek célpontjává vált, konfliktusokat akarnak kirobbantani” – mondta Bodrožić.

Érvénytelen választás, felbujtott bűnbandák – Koszovó és Szerbia egymást okolja a feszültségekért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:02 0:00
Szöveg: Andy Heil a Szabad Európa balkán szolgálatának tudósítói, Sandra Cvetković és Mila Đurđević tudósításai alapján, valamint Nadie Ahmeti és Luljeta Krasniqi közreműködésével.
XS
SM
MD
LG