Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az észt kormány is az orosz gázvásárlás leállításáról döntött


Napokkal azután, hogy Litvánia bejelentette, teljesen leállították az orosz gáz importját, egy másik balti állam, Észtország is így döntött.

A tallinni kormány közölte, hogy még az őszi „fűtési szezon” kezdetéig szeretné leállítani az orosz gázimportot. Megállapodtak Finnországgal egy úszó LNG-terminál bérléséről, amely lehetővé teszi a cseppfolyósított földgáz importját. „Ma meghoztuk azt a döntést, hogy leállítjuk az orosz gáz vásárlását. Nem lehetséges az orosz hadigépezet további táplálása” - mondta Kaja Kallas észt miniszterelnök.
Bár Észtország energiafelhasználásának csak 7 százaléka származik földgázból, ennek majdnem egésze Oroszországból érkezik.

Litvánia felszólította az EU többi tagját, hogy kövessék példáját, és szüntessék meg a függésüket az orosz gáztól. Az ország már több éve fejleszti az LNG-kapacitásait.
Lettország miniszterelnöke, Krisjanis Karins is az orosz beszerzés leállítására tett ígéretet. A lett földgáztároló vezetője szerint április elején amúgy is megszűnt volna az orosz gáz behozatala a Baltikumba, mert jelentős készleteik vannak a föld alatti tárolókban. A kérdés az, hogy jövő télre lesz-e elegendő készlete Lettországnak és Észtországnak – tette hozzá.

XS
SM
MD
LG