Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU arra kéri a feleket, tartsák be az azeri–örmény tűzszünetet


Orosz békefenntartók a hegyi-karabahi Kalbajár város mellett 2020. november 18-án.
Orosz békefenntartók a hegyi-karabahi Kalbajár város mellett 2020. november 18-án.

Az örmények és az azeriek nemrég orosz közvetítéssel tűzszünetet kötöttek Hegyi-Karabahban. A szerződés értelmében a régióban az oroszok ellenőrzik majd a békét. Az EU üdvözölte a fejleményeket.

Az Európai Unió üdvözölte a harcok beszüntetését Hegyi-Karabahban, és arra kérte a feleket, tartsák be a Moszkva által tető alá hozott tűzszünetet. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borell november 19-én közleményt adott ki, amelyben azt kérte, „minden regionális szereplő tartózkodjon az [olyan] cselekedetektől vagy a fenyegetésektől”, amelyek fenyegethetik a november 10-én aláírt tűzszünetet.

A zsoldosok távozását akarja az EU

A felek azután kötöttek alkut, hogy az azerbajdzsáni erők jelentős hadi sikereket értek el, és több olyan területet is visszafoglaltak, amit az örmény szeparatisták három évtizede a fennhatóságuk alá vontak. Az egyezmény értelmében Azerbajdzsán megkapja Hegyi-Karabah egy jelentős részét, valamint az enklávét körülölelő területeket. Körülbelül kétezer orosz békefenntartó fogja öt éven át felügyelni a régió biztonságát.

A konfliktus ideje alatt Örményország és Oroszország is aggodalmát fejezte ki, amiért szír és líbiai harcosok is részt vettek a harcokban, akiket valószínűleg Törökország, Azerbajdzsán legközelebbi szövetségese utaztatott a régióba.

Borrell azt mondta, hogy az EU követni fogja a tűzszünet betartását, és külön oda fognak figyelni a külföldi harcosok kérdésére. „Az EU nyomatékosan kéri, hogy azonnal vonjanak ki minden külföldi harcost a régióból” – mondta az főképviselő, és hozzátette, hogy a tűzszünet csak az első lépés a régóta húzódó hegyi-karabahi konfliktus megoldásában.

A miniszterelnök mellett és ellen is tüntettek Jerevánban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:54 0:00

Borrell szerint hosszú távú megoldásra van szükség

Hegyi-Karabah és a környező régiók hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartoznak, 1991 óta azonban az örmény etnikumú erők fennhatósága alatt álltak (2017-től Arcahi Köztársaság néven). A területen 1994-ig véres háború folyt a felek között, és azóta is folyamatos a feszültség a régióban, az évtizedek alatt több százan haltak meg a határvillongásokban.

Oroszország, Franciaország és az Egyesült Államok közösen koordinálja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet úgynevezett Minszk-csoportját, amelyet az azeri-örmény konfliktus rendezésére hívtak életre még 1992-ben.

„Az EU úgy véli, hogy ismét meg kell próbálni egy átfogó, tárgyalásokon alapuló és fenntartható megoldás kidolgozását a konfliktus megoldására” – mondta Borrell. „Az EU így tehát ismételten a teljes támogatásáról biztosítja az EBESZ Minszk-csoportját […] ebben a feladatban.”

Az Unió főképviselője azt is hozzátette, hogy az Európai Unió kész arra, hogy támogassa a helyzet normalizálását. Az orosz külügy november 19-én bejelentette, hogy a szerződés aláírása óta a felek 385, a harcokban elesett katona holttestét cserélték ki.

Készült a TASZSZ és az Interfax hírügynökségek tudósításának felhasználásával.

Érdekesnek találta cikkünket? Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát! Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG