Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU átszervezéséről vitáznak az Európai Tanács képviselői, a Fidesznek is van elképzelése


Az uniós tervek nagy része ellentétes a magyar kormánypártok képviselőinek határozati javaslatában szereplő célokkal
Az uniós tervek nagy része ellentétes a magyar kormánypártok képviselőinek határozati javaslatában szereplő célokkal

Több ország, így Ukrajna tagjelölti státusza, a szankciós politika és a globális minimumadó bevezetéséről is tárgyalnak Brüsszelben csütörtökön és pénteken az Európai Unió állam- és kormányfői. Csütörtökön pedig az Európai Unió átszervezéséről vitáznak az Európai Tanács képviselői. A témában határozati javaslatot nyújtott be a magyar parlamentnek négy kormánypárti képviselő.

Az európai vízióról szóló javaslatot Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Simicskó István KDNP-frakcióvezető és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető jegyzik, és kifejtik benne az unió jövőjéről szóló elképzeléseiket – írja a 444 és a Telex. A hírportál szerint Orbán Viktor valószínűleg már az EU átszervezéséről szóló csütörtöki vitán kifejti a határozati javaslatban szereplő álláspontot, noha azt még a magyar parlamentnek is meg kell majd szavaznia.

A kedden késő este benyújtott határozati javaslat szerint egyebek között:

  • feloszlatnák a közvetlenül megválasztott Európai Parlamentet, helyette a nemzeti parlamentek delegálnának képviselőket;
  • vétójogot kapnának a nemzeti parlamentek az uniós jogalkotásban;
  • bevezetnék a közös hadsereget;
  • korlátoznák a közös intézmények jogköreit;
  • elítélik az Oroszország elleni szankciókat;
  • támogatnák a nyugat-balkáni országok közeledését az EU-hoz;
  • megtiltanák az EU-nak, hogy hitelt vegyen fel.

A 444 emlékeztet arra, hogy az EU reformjáról szóló vita 2021 tavaszán kezdődött el, Konferencia Európa Jövőjéről néven. Nagyon sok rendezvényt szerveztek az EU összes tagállamában, amelynek célja, hogy összegyűjtsék az ötleteket arról, hogyan kellene átalakítani az EU-t. A hírportál megjegyzi azt is, hogy az uniós tervek nagy része éppen ellentétes a magyar határozati javaslatban szereplő célokkal, hiszen napirenden van az Európai Parlament jogkörének kiterjesztése és a tagállamok vétójogának korlátozása az Európai Tanácsban.

Közben Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán, a kétnaposra tervezett csúcstalálkozó előtt Brüsszelben nemzetközi újságíróknak arról beszélt, hogy Magyarország támogatja, hogy Ukrajna és Moldova mellett Georgia és Bosznia-Hercegovina is európai uniós tagjelölti státuszt kapjon.

Szó lesz a globális minimumadó európai bevezetéséről is. Ezt, ahogyan arról a Szabad Európa beszámolt, június 17-én, az uniós pénzügyminiszterek tanácsának (ECOFIN) ülésén Magyarország megvétózta.

XS
SM
MD
LG