Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU elítélte a Hamászt, amiért élő pajzsként használja a polgári lakosságot


Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek gyűrűjében az európai uniós külügyi tanács ülésén Brüsszelben 2023. november 13-án
Josep Borrell a tagállamok külügyminisztereinek gyűrűjében az európai uniós külügyi tanács ülésén Brüsszelben 2023. november 13-án

Az Európai Unió tagországai közös nyilatkozatban ítélték a terrorszervezetnek nyilvánított Hamászt, amiért emberi pajzsként használja a civileket és a kórházakat Izrael elleni háborújában.

A közleményben emellett felszólították Izraelt, hogy a további ártatlan áldozatok elkerülése érdekében tanúsítson maximális önmérsékletet.

Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a közösség egységes álláspontjának jeleként hivatkozott a hétfőn elfogadott nyilatkozatra.

„Tudják, milyen nehéz volt egységes megközelítésről megállapodni az ENSZ-beli szavazás után, amelyen az országok különböző módon voksoltak” – mondta.

A világszervezet közgyűlésében a tagállamok egy része támogatta, egy másik része viszont elutasította a gázai humanitárius tűzszünetet szorgalmazó határozattervezetet, mások pedig tartózkodtak.

Az EU most kiadott közleményében azonnali szüneteket sürgetett a harcokban, illetve humanitárius folyosók létrehozását, a határátkelőhelyek kapacitásának megnövelését és egy kijelölt tengeri útvonal létesítését, hogy a segélyszállítmányok biztonságosan célba juttathatók legyenek.

A huszonhetek ezenfelül ismét felszólították a Hamászt a túszok mindegyikének azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátására, és kulcsfontosságúnak nevezték a hozzáférést a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága számára az elhurcolt emberekhez.

Aláhúzták: „Az EU elítéli, hogy a Hamász emberi pajzsként használja a kórházakat és a civileket.”

Krišjānis Kariņš lett külügyminiszter rámutatott, hogy a terrorszervezet sajnálatos módon élő pajzsként használja a polgári infrastruktúrát és a civileket. „Így a helyzet abszolút nem fekete-fehér” – közölte.

Izrael szerint a Hamász pajzsként használja a gázai kórházakat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:59 0:00

A Hamász a tények eltorzításával vádolta meg Josep Borrellt, felháborítónak és embertelennek nevezve a főképviselő nyilatkozatát, amelynek leple alatt Izrael „újabb bűncselekményeket követhet el gyerekek és védtelen civilek ellen”.

Az Európai Unió nem szólított fel tűzszünetre. Annalena Baerbock német külügyminiszter arról számolt be ennek kapcsán, hogy megérti a fegyvernyugvást pártolók érveit, de előbb bizonyos kérdésekre választ kell adni, például arra, hogy ez esetben miként lehetne garantálható Izrael biztonsága, mi lenne a sorsa a mintegy kétszáz túsznak, illetve ki folytatná le a tárgyalásokat, amikor szinte lehetetlennek tűnnek.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG