Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az EU segíti a tél átvészelését Ukrajnában


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az Európai Unió generátorokat, mobil menedékházakat és egyéb felszereléseket szállít Ukrajnába, így segítve a hideg idő átvészelését.

„Mindjárt itt a tél, és ez a legfontosabb prioritásunk, amikor a humanitárius támogatásról beszélünk” – közölte Janez Lenarčič EU-s válságkezelési biztos.

Hozzátette, hogy az ukrajnai kritikus infrastruktúra Oroszország általi szisztematikus rombolása még sürgetőbbé teszi ezt a fajta támogatást télen.

A tisztségviselő arról számolt be, hogy a tagállamoknak újabb menekülthullámokra kell készülniük a következő hónapokban, amennyiben fokozódnak a harcok.

„Arra ösztönözzük a tagországokat, hogy bocsássanak rendelkezésre megfelelő forrásokat a fokozott igények kielégítése céljából” – mondta.

„Képzelhetik, milyen kemény lehet a tél az ukránok számára, hiszen áramszünetekkel, energia-, víz-, olaj- és fűtéshiánnyal néznek szembe” – mutatott rá.

Az ukrán miniszterelnök november elején arról beszélt, hogy ha rendben beérkeznek a várt szállítások külföldről, akkor az országban elegendő földgáz lesz a fűtési időszakban.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG