Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

NATO-főtitkár: Nehéz hónapok várnak Ukrajnára


Jens Stoltenberg sajtótájékoztatója Hágában 2022. november 14-én
Jens Stoltenberg sajtótájékoztatója Hágában 2022. november 14-én

Jens Stoltenberg arra figyelmeztetett, hogy Oroszország célja a lehető leginkább megnehezíteni a tél átvészelését a megtámadott állam lakossága számára.

Az észak-atlanti szövetség vezetője hágai sajtótájékoztatóján mindenekelőtt az ukrán erők „hihetetlen bátorságát” méltatta a herszoni orosz visszavonulással kapcsolatban, illetve a nemzetközi támogatás fenntartásának fontosságát hangsúlyozta.

„Nehezek lesznek az elkövetkező hónapok. Vlagyimir Putyin célja, hogy Ukrajna idén télen hidegben és sötétben maradjon” – mondta.

Leszögezte, hogy nem szabad alábecsülni az orosz hadsereget, annak ugyanis továbbra is jelentős kapacitások állnak rendelkezésére mind a létszámot, mind az eszközöket illetően.

„Oroszország demonstrálta, hogy hajlandó jelentős veszteségeket elszenvedni” – tette hozzá.

Moszkva előző héten úgy döntött, hogy kivonja csapatait a Dnyeper folyó nyugati partjáról, ami az őszi ukrán ellenoffenzíva újabb sikerét mutatja. Az ukrán hadsereg pénteken tűzte ki a zászlót Herszon régió azonos nevű székhelyének főterén az orosz egységek távozása után.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy több mint négyszáz orosz háborús bűncselekményt dokumentáltak eddig a hatóságok a megszállás alól frissen felszabadított térségekben.

A NATO-főtitkár ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy a megszállók „extrém brutalitást tanúsítottak”.

„Mindannyian láttuk a felszabadított területeken készített borzalmas jeleneteket, illetve a civilek és a kritikus infrastruktúra elleni, válogatás nélküli támadásokat” – jelentette ki.

Friss cikkünk a témában: Háborús bűncselekmények százait azonosították az ukrajnai Herszon régióban

A közös sajtóértekezleten Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter üdvözölte, hogy minden jel szerint működik Kijev stratégiája. „De közeleg a tél (…) és tartanunk kell az irányt” – figyelmeztetett.

„Ha Oroszország holnap befejezi a harcot, akkor nincs többé háború. Ha Ukrajna fejezi be a harcot, akkor nincs többé Ukrajna” – mutatott rá.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem akarta kommentálni az ukrán elnök hétfői herszoni látogatását, viszont leszögezte, hogy a terület már Oroszország része.

Egyenruha terhes katonáknak – Ukrán önkéntesek szabják a felszerelést
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:52 0:00
Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG